Carica Marjana, car Marko

Ribiški car/carica
nv

Velenje, 22. junija - Po sklepu Ribiške zveze Slovenije slovenski ribiči vsako tretjo soboto v juniju praznujemo Dan slovenskih ribičev. Prav zaradi tega smo se velenjski ribiči odločili, da na ta dan izvedemo svoje tradicionalno tekmovanje za naziv ribiški car in ribiška carica. Letos je bilo še posebej svečano, saj smo tekmovanje izvedli že petdesetič po vrsti. Članice in člani tekmujejo v ulovu najtežje ribe. Na skrbno urejenih brežinah Škalskega jezera se je zbralo 6 tekmovalk in 32 tekmovalcev. Častni naziv ribiška carica si je s 7,075 kg težkim krapom priborila Marjana Rems, naziv ribiški car pa je s 9,605 kg težkim krapom osvojil Marko Penava. Tekmovanje smo zaključili s svečano razglasitvijo rezultatov in pogostitvijo udeležencev. Veselo vzdušje je ob zvokih harmonike in kitare odmevalo še dolgo v noč.

Letošnji junij je za tekmovalno komisijo RD Velenje zelo naporen, saj je RZS po osmih letih zopet zaupala izvedbo državne lige na Škalskem jezeru. Tako se je zbralo 60. tekmovalcev iz cele Slovenije in se v dveh tekmovalnih dnevih pomerilo v disciplini LRP. Prvi tekmovalni dan so se najbolje odrezali ribiči iz RD Ormož, drugi dan pa so slavili ribiči iz sosednje RD Šempeter. Tekmovanje je potekalo v krasnem sončnem vremenu, ulovljeno pa je bilo več kot 600 kg rib, ki so po tehtanju zopet zaplavale v Škalskem jezeru.
Tiste ribiče, ki bi se želeli preizkusiti v ribiškem tekmovanju, vabimo, da se nam v nedeljo, 7. julija, pridružijo na že 45. tekmovanju za Rudarsko svetilko. Ekipo sestavljajo trije tekmovalci, več informacij pa dobite na internetni strani RD Velenje.