Sebi naredimo lepo mesto

etente florale
dj

 Že več let tečejo različni projekti, namenjeni olepšanju in urejanju mesta in med najpomembnejšimi letošnjimi je prav gotovo tekmovanje za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe. MO Velenje tradicionalno sodeluje tudi na državnem tekmovanju Moja dežela, na lokalnem nivoju pa izvaja akcijo Velenje – mesto cvetja.

Poleg služb, ki skrbijo za urejenost mesta, so dobrodošla tudi prizadevanja vseh občanov, da tudi sami posebno skrb namenjajo urejanju okolice svojih hiš ali večstanovanjskih stavb in tako pomembno prispevajo k lepšemu in prijetnejšemu bivalnemu okolju.

Glavni cilj tekmovanja Entente Florale Europe, evropskega tekmovanja za najbolj urejeno mesto, je trajnostni razvoj evropskih mest in izboljšanje kakovosti življenja državljanov. Strokovna komisija bo Velenje obiskala med 2. in 4. julijem. Mesto bodo ocenjevali na podlagi desetih kriterijev, in sicer načrtovanje in razvoj, trajnostno okolje – blažitev podnebnih sprememb, zgrajeno okolje, krajina, zelene površine, zasaditev, okoljska vzgoja, trud in vključenost, turizem in/ali prosti čas in komunikacija. Velenje se z udeležbo na tem prestižnem tekmovanju postavlja na zemljevid najbolj zelenih in urejenih mest v Evropi, kar prinaša prepoznavnost in priznanje tudi širše.

Moja dežela – lepa in gostoljubna

V projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije, se občina vključuje že od samega začetka in dosega odlične rezultate. Letošnji projekt Moja dežela predstavlja nadgradnjo in posodobitev tradicionalnega tekmovanja. Glavni cilj je spodbujanje urejenosti, gostoljubnosti in kakovosti turistične ponudbe po vsej Sloveniji. Z novim imenom in širšim fokusom želijo nagraditi kraje, ki izstopajo po svoji zavezanosti k odličnosti v turizmu ter promovirati Slovenijo kot privlačno in gostoljubno turistično destinacijo. Državna ocenjevalna komisija bo mesto ocenjevala predvidoma sredi julija.

Velenje – mesto cvetja

V sodelovanju s Turističnim društvom Velenje, Zavodom za turizem Šaleške doline in Vrtnarstvom – cvetličarstvom Domen Potočnik pa občina razpisuje tudi lokalno tekmovanje v urejenosti zunanjega bivalnega okolja, ki so ga poimenovali Velenje – mesto cvetja. V akciji lahko s svojimi predlogi sodelujejo občani in lastniki objektov. Prizadevajo si, da bi s takšnimi in podobnimi aktivnostmi vzpodbudili čim večje število občanov, da bi tudi sami postorili čim več za urejeno bivalno okolje. Akcija, ki poteka od maja do septembra 2024, je razdeljena v pet kategorij, in sicer okolica individualnih stanovanjskih objektov, balkonov in teras, kmetij ter ostalo. Vrtci in šole lahko v akciji sodelujejo v sklopu likovnega natečaja.