Nova smer naprej!

Pravični prehod
Saša

V Vili Bianca je potekala predstavitev delovanja Centra za pravični prehod Saša in kolektivne znamke. Uvodoma je bilo pojasnjeno, da pravičen prehod temelji na odločitvi, dogovoru in zavezi. Pri tem gre za zavezo Evropske unije, da bo izvedla izhod iz premoga oziroma zeleni prehod, komponenta pravičnosti pa se dotika vseh področij, ne samo premogovništva. Zagotavljanje pravičnosti bodo po besedah Katarine Ostruh iz Regionalne razvojne agencije Saša (RRA SAŠA) izvedli na način, da bodo posebej pozorni tudi na vključitev tistih dejavnosti, ki so posredno povezane s premogovništvom.

Nova kolektivna znamka

V proceduri izdelave sta trenutno dva zakona, ki bosta pravičen prehod tudi zagotovila. Izhodišča za pripravo zakona pišeta delovni skupini iz Šaleške doline, nato bodo osnutke regijskih izhodišč posredovali odločevalcem na nacionalni nivo, ki jih bodo imeli možnost predloge upoštevati ali jih ovreči.
Za večjo prepoznavnost tematike pravičnega prehoda pa so se na RRA Saša odločili skupaj z deležniki oblikovati posebno kolektivno znamko, ki bo tudi na simbolni ravni opozarjala na pojem pravičnega prehoda. S tem želijo vzpostaviti širšo identiteto in zaznavanje projekta pravičnega prehoda med deležniki ter dodatno povečati sodelovanje.
»Znak simbolizira podano roko, kot sodelovanje in zaupanje v različnosti. Prepleteni prsti, so sicer stilizirani do te mere, da se dlan v dlani še komaj prepozna, vendar lahko v teh prehodih zaznamo sporočilo pravičnega prehoda,« je pojasnila Tina Felicijan, ena od soavtoric znaka. Del znaka so tudi barve, ki ponazarjajo prehod iz starega k novemu. Gre za prehod od črne in modre v zeleno in rumeno barvo, ki simbolizirajo prehod iz teme v svetlobo, kar predstavlja rast, optimizem in energijo.

Slogan: Nova smer naprej!

Po besedah Tine Felicijan se slogan Nova smer naprej ujema tako fonetično kot ritmično z znamko oziroma pojmom pravičnega prehoda Saša regije. Slogan sam po sebi ne obljublja in ne zavezuje, skuša biti nevtralen in temelji na novih procesih oziroma novi smeri naprej.
Kolektivna znamka oziroma znak in slogan Nova smer naprej je bila razvita skupaj s strokovnjaki iz OPA!celice. V RRA Saša pa dodajajo, da lahko znak najdete na njihovih spletnih straneh, uporablja pa ga lahko vsak, ki sodeluje ali je kakorkoli vpleten v projekt pravičnega prehoda