Prostovoljci ljudem vračajo dostojanstvo

Priznanja za prostovoljce – od leve župan Peter Dermol, Boris Špeh, zmagovalka Eva Preložnik, Marija Mazej, Miroslava Laubenstein ter predsednik Mladinskega sveta Tjaž Medved in direktor Mladinskega centra Janko Urbanc.
Naš čas

Naj prostovoljka je Eva Preložnik, naj prostovoljska organizacija društvo Hiša – Prostovoljci naredijo dobro delo, poklonijo svoj čas in delijo svoje znanje

Velenje, 14. junija – Mladinski center Velenje, Mladinski svet Velenje in Mestna občina Velenje so tudi letos izbirali in izbrali naj prostovoljce, prostovoljke in naj prostovoljsko organizacijo v Mestni občini Velenje za leto 2023. Na svečanosti v Vili Bianci so se s tem nazivom okitili tabornica Eva Preložnik in prostovoljci društva Hiša.
Za posameznike je na natečaj prispelo pet predlogov; Društvo tabornikov Velenje Rod Jezerski zmaj je predlagalo nagrajenko in še enega svojega člana Jana Jevšnika, SDS Velenje je predlagala Borisa Špeha, gasilca, poveljnika PIGD Premogovnika Velenje, Medobčinsko društvo invalidov Šaleške doline Marijo Mazej ter Turistično društvo Šentilj Miroslavo Laubenstein. Za prostovoljsko organizacijo je prispela le ena prijava – za društvo Hiša, ki nudi pomoč in samopomoč socialno izključenim skupinam.

Marsikdo bi si zaslužil nagrado

Janko Urbanc, direktor Mladinskega centra in član komisije, je poudaril pomen vseh prostovoljcev: »Izbirati je vsako leto težko, saj se veliko prostovoljcev ne želi izpostavljati in se ne prijavljajo na natečaj. Marsikdo bi si zaslužil nagrado. Delujejo v dobro mnogih ranljivih družbenih skupin, a naj bo vsakoletna prireditev v čast prostovoljcev nagrada in zahvala za vse. S tem obeležimo prostovoljstvo kot vrednoto.«
O izbiri prostovoljk in prostovoljcev leta je na podlagi prispelih prijav odločala komisija, z  objavo natečaja pa so želeli izpostaviti osebe in organizacije, ki s prostovoljnim delom nadaljujejo tradicijo prostovoljnega udejstvovanja v lokalni skupnosti. S svojim časom, znanjem, predanostjo in srčnostjo prispevajo na številnih področjih. Aktivno sodelujejo v organizacijah in društvih, njihovo delo pa zajema pomoč starejšim, bolnim, mladim in otrokom. Nudijo podporo in krepijo samozavest tistim, ki jo potrebujejo, vračajo ljudem dostojanstvo. Organizirajo različne ozaveščevalne in čistilne akcije, izvedejo številne uspešne projekte in seštejejo ogromno opravljenih prostovoljskih ur.

Svet hočem narediti boljši

Eva Preložnik je od leta 2014 aktivna prostovoljka v taborniškem društvu Rod Jezerski zmaj Velenje. Vse do danes je opravljala funkcijo vodnice različnim starostnim skupinam otrok, pri čemer so njene glavne odgovornosti priprava in izvedba letnega programa za skupino, skrb za varnost udeležencev ter spremljanje otrok na raznih taborniških tekmovanjih, taborjenjih ali drugih dogodkih. Od leta 2020 dalje opravlja vlogo načelnice za vzgojo in izobraževanje kadra v rodu. Med poplavami je na Koroškem pomagala pri koordinaciji taborniških prostovoljcev, urejala je prepustnice za prehod med občinami in se tudi sama odpravila na teren.
Idejno je zasnovala program in opravljala vodstvene funkcije pri projektih Dvoletni izobraževalni sistem RJZ ter Gozdna šola in Vodniška šola, oblikuje pa tudi mentorsko ekipo, vodi sestanke in ureja logistiko. Med drugim sodeluje tudi z odborom InPlaninec, ki gibalno oviranim omogoča osvajanje slovenskih vrhov. Kot prostovoljka se udeležuje njihovih pohodov in promovira projekt pri Zvezi tabornikov Slovenije. Leta 2023 je opravila usposabljanje za prostovoljko pri društvu SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja. Z inkluzijskim taborom v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje omogočajo deprivilegiranim otrokom udeležbo na taborniških počitnicah.

Prostovoljci so naši nepogrešljivi člani

Društvo Hiša je prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb, ki delujejo na področju namestitvene podpore in pomoči pri ohranjanju dostojnega življenja ranljivih skupin prebivalstva. Ukvarjajo se z brezdomstvom ali z ostalimi oblikami socialne izključenosti v lokalni skupnosti in širše.
Prostovoljci Društva Hiša so vključeni v več projektov in programov ter v družabništvo, pripravljajo interni časopis HOF, vključeni pa so tudi v večje dogodke, kot so svetovni dan brezdomstva in dan odprtih vrat, zajtrk prvakov, praznični sejem v centru mesta in podobno.
Ekipa Društva Hiša s svojimi prostovoljci poleg redne dejavnosti lokalno skupnost ves čas opozarja na problematiko brezdomstva in druge socialne izključenosti, bori se za najšibkejše in tiste, ki so najbolj odrinjeni na rob družbe, razvijajo nove in raznolike oblike pomoči za socialno in ekonomsko šibkejše, zbirajo sredstva za družine v stiski, hrano,  povezujejo se z drugimi organizacijami in jim pomagajo s strokovnim znanjem ter nudijo psihosocialno podporo.
Brigita Šinigoj, predsednica društva, je poudarila, da so prostovoljci nepogrešljiv del njihove ekipe: »Pomagajo nam pri fizičnih opravilih, selitvah, pridobivanju materialnih sredstev za brezdomce ob selitvi … Pomembni so kot družabniki. Hvala vsem prostovoljcem in vsem, ki pristopijo k našemu društvu.«