S Saško veselo v poletje

Turistična društva se predstavijo
Naš čas

Regijska turistična zveza Saška predstavila bogato ponudbo dogodkov svojih 25 članic – Brez prostovoljcev bo kulturna dediščina propadla

Velenje, 15. junija – Že tako tradicionalno razgibano sobotno dopoldne na velenjski tržnici so minulo soboto poživile še stojnice številnih turističnih društev iz Saša regije, spodnje Savinjske doline, Koroške in Kozjanskega – vse v sklopu vsakoletne predstavitve članov Regijske turistične zveze (RTZ) Saška. Kot je povedal njen predsednik Franc Špegel, našteto območje pokriva Saška, to je okoli 25 društev.

Turistična društva se predstavijo
Naš čas


Dogodek vsako leto organizirajo sredi junija, da lahko predstavijo svoje aktivnosti in povabijo na svoje letošnje dogodke. »Letošnja pomlad je bila vremensko muhasta, zdaj pa upamo, da se bo poletje začelo in ne bo oviralo številnih prireditev, ki se večinoma odvijajo na prostem, v naravi. Nekaj je tradicionalnih, res velikih in vrhunskih, kot na primer v Braslovčah hmeljarski praznik, ki pritegne tudi do 10.000 ljudi, holcerija v Vitanju pa božični Vojnik …,« našteje Špegel in poudari, da je sicer glavna naloga Saške tudi to, da ohranjajo kulturno dediščino.

»Lahko smo veseli, da imamo še toliko prostovoljcev, da delajo. Brez njih, se bojim, tega ne bi bilo in bi ogromno kulturne dediščine propadlo. Kaj pomeni, da štejemo, koliko imamo nočitev, obiskovalcev, koliko vsega, če pa nam bo kulturna dediščina propadla. Saška je ena tistih organizacij, jasno s pomočjo lokalne skupnosti, da jo poskuša ohranjati,« je še poudaril.

Članice Saške se predstavljajo tudi drugod po Sloveniji in vabijo obiskovalce v ta konec Slovenije. Tako so med drugim prisotni tudi na MOS v Celju in sejmu Alpe Adria v Ljubljani. Franc Špegel je še poudaril, da so se s sobotno prireditvijo vključili tudi v trajnostno naravnanost MO Velenje. »Smo vedno bolj zeleno naravnani, brez odpadkov. Velenje je v tem zelo uspešno, saj vemo, da se je ločevanje odpadkov popravilo za 90 odstotkov; le še 10 odstotkov je mešanih odpadkov. Zasluga za to gre tudi turističnim delavcem, organizatorjem prireditev. To skušamo prenašati tudi na druge kraje v naši regiji in prepričan sem, da bomo tako izobraženi čez nekaj let v celi regiji.«