Šteje vsaka minuta gibanja

Slika je simbolična
Naš čas

Sedenje negativno vpliva na zdravje

Naše telo je ustvarjeno za gibanje, zato redna telesna dejavnost predstavlja enega izmed temeljev zdravega življenjskega sloga. V svetu, v katerem se vsakodnevno soočamo s pastmi sedečega načina življenja, postaja gibanje ključno orodje za ohranjanje vitalnosti in zdravja. Tako se 10. maja vsako leto ob Svetovnem dnevu gibanja spomnimo, kako pomembna je redna telesna aktivnost. Predstavlja temelj zdravega načina življenja, ki ga s ponosom promovirajo tudi v Centru za krepitev zdravja ZD Velenje.

Valerija Fric, dipl. fizioterapevtka, pravi, da je splošni namen svetovnega dneva gibanja spodbujanje telesne dejavnosti in povečanje deleža telesno dejavnega prebivalstva.

Velik problem preveč sedenja v službi in doma

Na vprašanje, kako si  lahko pomagajo posamezniki, ki imajo pretežno sedeče delo, Valerija Fric odgovarja: »Naši predniki, če so želeli preživeti, niso imeli teh težav, danes pa je zaradi uporabe tehnologije to postal resen problem. Ljudje v povprečju sedimo 6 do 8 ur na dan, če se v službo vozimo, pa seveda še več. Čas sedenja negativno vpliva na zdravje tudi pri posameznikih, ki sicer dosegajo priporočila za telesno dejavnost. Zato je pomembno, da se poleg spodbujanja telesne aktivnosti usmerijo tudi v zmanjševanje časa sedenja.«

Krog okoli Škalskega jezera enkrat tedensko ne zadostuje

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je za ohranjanje zdravja odraslih potrebnih vsaj 150 minut zmerno intenzivne telesne dejavnosti na teden ali 75 minut visoko intenzivne telesne dejavnosti na teden oziroma ustrezna kombinacija obeh.
Kaj to pomeni v praksi? »To pomeni, da krog okoli Škalskega jezera enkrat tedensko ne zadostuje smernicam, saj bi morali biti aktivni vsaj 5-krat na teden po 30 minut ali več v obliki hitre hoje, plavanja ali počasnega kolesarjenja ali 3-krat na teden po vsaj 25 minut v obliki teka, iger z žogo ali hitrega kolesarjenja.
Za tiste, ki se jim zdi 30 minut preveč, si lahko količino telesne dejavnosti razdelijo na krajše sklope, recimo 3-krat dnevno po najmanj 10 minut. Kjer je volja, tam je pot.«

Otroci in mladostniki so premalo telesno aktivni

»To kažejo tudi podatki iz leta 2019, ko je v povprečju v Sloveniji le 50 odstotkov otrok in mladostnikov, starih od 6 do 14 let, torej le polovica, dosegalo ustrezno raven gibalne učinkovitosti. Po delnih podatkih pa se je v času epidemije delež otrok, ki dosegajo ustrezno gibalno učinkovitost, še zmanjšal,« je zaskrbljena Valerija Fric, ki pri svojih nečakih opaža, da imajo veliko domačih nalog in se morajo veliko učiti, zato bi tudi takšnim mladostnikom priporočila, naj se med delom malce razgibajo.

Za podrobnejše in praktične nasvete se lahko vključite v Center za krepitev zdravja Velenje, v katerem izvajajo različne delavnice, kot so »Gibam se«, »Zdravo hujšanje«, »Zdrava hrbtenica«, »Varna vadba v nosečnosti«, »Družinska obravnava za zdrav življenjski slog« in druge, ki jih vodijo dipl. fizioterapevti in mag. kineziologije. Obrnete se lahko tudi na osebnega zdravnika, pokličete sestre v Referenčno ambulanto ali Center za krepitev zdravja.