Motorke iz Cirkovc letos na Visti

n/a

Tradicionalno tekmovanje gozdarjev in lesarjev »sekačev« z motorno žago, ki se je pričelo in nadaljevalo kot memorial Milana Pogorelčnika (zaslužnega in prerano preminulega sodelavca Zavoda za gozdove OE Nazarje in KE Šoštanj) v Gaberkah ter vse do lanskega leta v Škalskih Cirkovcah, se letos preseli na Visto.

Tekmovanja so bila eno od vsaj dveh izbirnih tekem za sestavo ekipe za državno tekmovanje v Gornji Radgoni v okviru sejma Agra. Po nesrečni smrti devetkratnega državnega prvaka Janka Mazeja in do zadnjega nespornega največjega slovenskega tekmovalca in lastnika gozdov se je tekmovanje že dve leti imenovalo memorial Janka Mazeja.
Letos so se osrednji prireditelji – Društvo lastnikov gozdov Šaleške doline, Zveza lastnikov gozdov Slovenije ter ekipa ZGS OE Nazarje & KE Šoštanj – okorajžili, da to ekskluzivno tekmovanje dvignejo na najvišjo možno stopnjo organiziranosti in dodajo nekaj sprememb v programu.
Že doslej najbolj atraktivna tekmovalna naloga, hitrostno kleščenje, ki je v Cirkovce privabljala številne gledalce in navijače »naših«, bo v pokritem velikem šotoru potekala kot spektakel, ki bo privabil tudi lanskega zmagovalca v tej kategoriji, svetovnega prvaka v profesionalnem razredu Roberta Čuka.

Prireditev se bo v soboto, 1. junija, pričela ob 10. uri in bo trajala do poznega popoldneva kot 1. srečanje lastnikov gozdov Slovenije, nadaljevala pa z zabavnim programom in ansamblom Mladi Dolenjci po 18. uri kot največja gozdarska »motorkarska« fešta pozno v noč.
Da bo pritegnila številne najboljše tekmovalce in gozdarske delavce, tekmovalce in podjetnike, menita tudi prireditelja – predsednik Martin Medved in izkušeni komentator tovrstnih prireditev Peter Šlutej.

Prireditev bo pospremljena z razstavo najnovejše gozdarsko-lesarske tehnike, zaščitnih sredstev, opreme, strojev za sečnjo in predelavo biomase, transportno-logističnih naprav in celo kmetijsko-gozdarske tehnike. Vstop na prizorišče bo prost, a s povečano stopnjo ukrepov za zašito tekmovalcev in obiskovalcev na posebnem poligonu, kjer bi bili dušilci ropota v času finalnega tekmovanja v kleščenju zares priporočljivi. Pokrovitelji in organizator s podporo Občine Šoštanj in MO Velenje bodo poskrbeli za doslej najbogatejše nagrade in pokale. Tudi ekipe iz domačega okolja že precej časa »ostro« vadijo natančnost in hitrost uporabe nabrušenih verižnih žag!