Vse najboljše za 104 leta!

Antonija Aram
Naš čas

Antonija Aram je najstarejša meščanka

Velenje, 27. maja – Najstarejša meščanka Velenja Antonija Aram je v ponedeljek prejemala čestitke za 104. rojstni dan. Če jih je pred letom dni v svojem stanovanju v bloku na Gorici, jih je tokrat v Domu za varstvo odraslih Velenje, kamor se je preselila le pet dni prej.
Čestitke so deževale tudi po telefonu, s šopkoma pa sta jo razveselili direktorica DVO Violeta Potočnik Krajnc in podžupanja MO Velenje Aleksandra Vasiljević. Seveda sta ji zaželeli predvsem zdravja in dobrega počutja v novem okolju.
Na obisku je bila tudi slavljenkina prijateljica Stanka Maleš. »Antonija je imela veliko let dobro družbo in oskrbo, saj smo poskrbeli, da so ji prinesli kosilo, počistili, ji delali družbo, jaz sem zanjo hodila po kakšnih opravkih,« je pripovedovala Stanka. A leta so takšna, da je dom za starejše bolj varno in primerno okolje.

Dokler mi srce mirno bije …

Antonija Aram se je rodila torej leta 1920 v Šoštanju. Bile so v družini tri deklice in dva fanta. Pravi, da dolgoživost ni bila v rodu. »Zahvaliti se moram srčnemu spodbujevalniku, ki sem ga dobila pri 95. letih,« pove in se prime zanj. In potem doda presenetljiv podatek, da je bila od malega srčni bolnik. Veliko so jo zdravili, težko je dihala, šele v pozni starosti in po operaciji so se stvari uredile. »Od takrat mirno in dobro živim. Dano mi je 9 let in še nekaj jih bo, dokler mi srce tako mirno bije,« se zasmeji.
Nikoli se ni poročila. Njena sorodnica je danes nečakinja s svojo družino. Bivanja v domu se bo morala navaditi, saj je to zanjo velika sprememba. »Že danes ponoči se je pokazalo, da je dobro, da sem tukaj. Padla sem in nikakor nisem mogla vstati. Zato sem rojstni dan praznovala v postelji,« se je skoraj opravičila Tončka, Tonija, Tonka, Toni – to so vse imena, ki so ji jo nadeli domači, sodelavci ali prijatelji.
Ponosna je na svoja leta, predvsem dobro delujoče srce, ušesa in oči pa so ji že skoraj odpovedali služenje. »Zelo slabo vidim, očala imam za daleč. Tudi sluh je zanič, pomaga mi slušni aparat, da se lahko pogovarjam z vami,« je najin pogovor sklenila z nasmehom.
Vse najboljše, Antonija!