V blokih izrazito nesorazmerna poraba toplote

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik sta danes skupaj s sodelavci in vodstvom Komunalnega podjetja Velenje opravila razgovore z upravniki in izvajalci delitev stroškov za toploto.

Iz analize porabe toplotne energije v posameznih stanovanjih je razvidno, da je poraba toplotne energije med stanovanji v bloku izrazito nesorazmerna.

Grafični prikaz porabe bloka za mesec december, iz katerega je razvidna nesorazmerna poraba med stanovanji, ki vpliva na končni strošek za ogrevanje na položnici.

 

Na delovnem sestanku z upravniki in izvajalci delitev stroškov za toploto, na katerem je bilo poleg županov s sodelavci prisotno tudi vodstvo komunalnega podjetja, je bila predstavljena poraba toplotne energije po posameznih večstanovanjskih stavbah in delitev porabe toplote med posameznimi stanovalci. Iz številk je razvidno, da je poraba nesorazmerna, saj poleg lege stanovanja nanjo močno vplivajo tudi ogrevalne navade sosedov. To pomeni, da se ob zaprtju radiatorjev posameznega etažnega lastnika strošek ogrevanja sosednjemu močno dvigne.

Med drugim je bila za nekatera stanovanja izpostavljena zelo visoka poraba, ki je lahko posledica neveščega ravnanja z ogrevanjem. V večstanovanjskem bloku, kjer se toplota deli med stanovalci, zapiranje radiatorjev ni rešitev. Racionalno je, da je grelno telo, kjer se to potrebuje, prižgano na stopnjo 2–3, po hodnikih pa naj bodo radiatorji ugasnjeni. Prostore je treba tudi učinkovito zračiti.

Državni Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli predpisuje koeficiente delitve in kazenske faktorje za tiste, ki se minimalno ogrevajo, in tiste, ki so zavestno odstranili delilnike in grelna telesa. Vendar ta delitev stroškov toplote med stanovanji ni optimalna, zato bo župan to izpostavil na seji državnega sveta in podal pobudo za preučitev zakonodaje. Prav tako bo podal pobudo za sofinanciranje energetskih sanacij večstanovanjskih stavb.

V Velenju imamo 195 večstanovanjskih blokov, od tega je energetsko saniranih samo 30 %.

Vsi občani, ki imate vprašanja glede porabe, se obrnite na Komunalno podjetje Velenje na telefonsko številko 03 89 61 100 ali na e-naslov kpv@kp-velenje.si, kjer vam bodo pomagali in podali potrebna pojasnila. Prav tako so vam na voljo vaši upravniki v večstanovanjskih stavbah.