3. razvojna os ležerno v leto 2024

Zgodba gradnje tretje razvojne osi se nadaljuje.

Kljub vsem zagotovilom o pomembnosti in prioritetah projekta je na terenu malo znakov, da se dela s polno paro. Trenutno imamo v Velenju dve gradbišči, v okolici Škalskega jezera in na Konovem. Na koroški strani se gradita viadukt Jenina in most Visočnik. Za pojasnila v zvezi z gradnjo ceste med priključkom Šentrupert in do Slovenj Gradca smo se obrnili na ministrstvo za infrastrukturo in na investitorja 3. razvojne osi, Družbo za avtoceste Republike Slovenije (DARS).

Gradnja na koroški strani

Na Koroški strani se gradi sklop F z viaduktom Jenina in mostom Visočnik. Po besedah nekdanjega člana uprave Valentina Hajdinjaka naj bi bil betonski del viadukta Jenina dokončan do konca leta 2023, zato smo preverili stanje na zadnji dan preteklega leta, kajti betonska dela na viaduktu niso bila dokončana. Na Darsu odgovarjajo, da je skrajni rok za dokončanje vseh del na sklopu F ‒ Jenina 17. junij 2024. Rok za dokončanje betonske konstrukcije viadukta Jenina do konca leta 2023 je bil predstavljen na podlagi terminskega plana izvajalca in predstavlja vmesni cilj in ne katerega od pogodbenih rokov, še dodajajo na Darsu.

Gradnja na šaleški strani

V okolici Velenja dela na sklopih B – Škalsko jezero in H – Konovo potekajo skladno s časovnico. Kljub milejši zimi brez snega pa gradnja ne teče pospešeno. Zanimalo nas je, ali je mogoče pričakovati, da bodo dela zaradi ugodnih vremenskih razmer pospešena in bodo morda na teh gradbiščih zaključena pred določenim rokom. Dars odgovarja, da ne. Milejša zima brez večjih snežnih padavin omogoča, da se dela na gradbišču v celoti ne ustavijo, vsekakor pa gre še vedno za zimski letni čas in zimske temperaturne pogoje, ki jih je za zagotovitev ustrezne kakovosti gradnje pri izvajanju del treba upoštevati. Glede na to da je gradnja časovno gledano šele v prvi tretjini in da se bodo v letošnjem letu začela dela na predoru Konovo, kjer vedno obstaja možnost geoloških presenečenj, je napovedovanje končanja gradnje pred rokom preuranjeno, dodajajo na Darsu.

Več si preberite v zadnji številki Našega časa.