Župan obljublja pomoč pri toplotni energiji

Temperature so v tem delu leta običajno nižje, kar pomeni višjo porabo toplotne energije.

Višje položnice so zato razburile mnoge, ki so priklopljeni na ogrevanje Komunalnega podjetja Velenje (KPV). A kot zagotavlja direktor KPV mag. Gašper Škarja, višji zneski niso posledica novih podražitev. Župan Dermol obljublja pomoč, toplotni dodatek, ki ne bo namenjen samo socialno šibkim. Še ta mesec bo obravnavan na Seji Mestnega sveta.

Župan Peter Dermol se zaveda, da je potrebna dodatna podpora in pomoč za čim hitrejšo energetsko sanacijo stavb. V prihodnjih mesecih se obeta še veliko izzivov, vključno s sodelovanjem z upravniki stavb in iskanjem optimalnih mehanizmov za pomoč občankam in občanom, je povedal.

Glede ukrepov pa poudarja, da se pripravlja toplotni dodatek, ki bo obravnavan na Seji Mestnega sveta v torek, 30. januarja in bo začel veljati že s prvim letošnjim letom. Dodatek bo vsaj 30 evrov na položnico, pri čemer se iščejo dodatni mehanizmi za dodatno pomoč širšemu občinstvu. Upravičenci bodo lahko uveljavljali ta dodatek za nazaj. »Toplotni dodatek, ki se pripravlja, ne bo namenjen samo socialno šibkim. V preteklem letu je bil usmerjen predvsem v ranljive skupine ljudi, ki so glede na kriterije in cenzus imeli premalo prihodkov za normalno življenje.«

Dermol še dodaja, da se zaveda, da je izziv lahko širši in da obstajajo ljudje, ki kljub nizkim dohodkom morda ne spadajo več v tradicionalno definirano skupino potreb po pomoči. »V preteklem letu smo se intenzivno ukvarjali s tem vprašanjem in računamo, da bomo skupaj s skupnostjo našli mehanizem, ki bo zagotovil pravno podlago za pomoč tem ljudem. Zavedamo se, da je težko natančno predvideti, kako visoka bo februarska položnica, saj je odvisna od obdobja od 15. decembra do 15. januarja. Kljub temu je cilj sprejeti pravilnik o dodelitvi tovrstne pomoči. To pomeni, da bodo ljudje lahko uveljavljali pomoč tudi za nazaj.«

Spomnimo: Komunalno podjetje Velenje je februarja lani napovedalo dvig variabilnega dela cene toplotne energije za dobrih 62 odstotkov, kar bi takrat za uporabnike pomenilo podražitev toplote za slabih 50 odstotkov. Vzrok za podražitev je bil dvig cene toplotne energije, ki jo Komunalno podjetje Velenje kupuje od TEŠ. Vladna uredba o oblikovanju cene toplote iz daljinskega ogrevanja je takrat zadržala to podražitev, tako da so cene variabilnega dela toplote za gospodinjske odjemalce do 30. aprila lani ostale enake cenam januarskega cenika. Z majem je bila podražitev uveljavljena, a je zaradi toplih spomladanskih in poletnih mesecev odjemalci niso občutili. Zaradi nižjih temperatur v zadnjem obdobju se je povečala tudi poraba toplotne energije, kar bo dvignilo zneske na položnicah uporabnikov daljinskega ogrevanja. K višjim zneskom prispeva tudi višji davek na dodano vrednost, ki se je poleti z 9,5 odstotka dvignil na 22 odstotkov.