Kdo lahko računa na višjo vdovsko pokojnino?

Na Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) ocenjujejo, da bo do višjih vdovskih pokojnin upravičenih od 8.000 do 9.000 vdov in vdovcev z nizkimi pokojninami.

Izpolnjevati je treba kar nekaj pogojev.

Na Zpiz že sprejemajo vloge za zagotovljeno vdovsko pokojnino, do izplačila katere so od 1. januarja letos lahko upravičeni nekatere vdove in vdovci z nizkimi pokojninami. Za spremembo zakona so se na ministrstvu za delo odločili, ker želijo zmanjšati revščino med upokojenci z nizkimi pokojninami, ki ostanejo sami. Dokler sta pri hiši dve pokojnini, še nekako gre. Ko pa mora vdova ali vdovec zgolj z eno pokojnino poravnati vse stroške, ki se po partnerjevi smrti skorajda ne spremenijo, je težko preživeti. Tudi statistični podatki kažejo, da je največ revščine med starejšimi, ki živijo sami. Revščina še posebno ogroža starejše samske ženske, ki imajo večinoma tudi nižje pokojnine.
Na Zpizu ocenjujejo, da bo do višjih zagotovljenih vdovskih pokojnin upravičenih od 8.000 do 9.000 vdov in vdovcev z nizkimi pokojninami. Precej je tudi klicev in vprašanj, saj je za priznanje pravice do zagotovljene vdovske pokojnine, ki bo po januarski delni uskladitvi največ 744,15 evra, treba izpolnjevati kar nekaj pogojev. Vloge na Zpiz pošiljajo tudi vdove in vdovci, ki imajo več kot tisoč evrov pokojnine, in te bodo seveda morali zavrniti. Pa poglejmo, kdo pravzaprav lahko računa na zagotovljeno vdovsko pokojnino.

Prvi pogoj za pridobitev pravice do zagotovljene vdovske pokojnine je, da vdova ali vdovec izpolnjujeta hkrati pogoje za priznanje pravice do vdovske pokojnine in tudi pogoje za priznanje pravice do lastne starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. To pomeni, da sta pred upokojitvijo tudi sama delala in plačevala pokojninsko zavarovanje ter bi lahko dobivala tudi lastno pokojnino ali jo dobivata. Izjema so zavarovanci, ki so bili zavarovani za ožji obseg pravic in jim zagotovljena vdovska pokojnina ne pripada. Ta jim ne pripada tudi, če je umrli partner ali zakonec prejemal pokojnino iz zavarovanja za ožji obseg pravic.

Upoštevala se bo višina januarske pokojnine

Po smrti partnerja ima vdova ali vdovec dve možnosti. Lahko se odloči za vdovsko pokojnino, ki znaša 70 odstotkov pokojnine pokojnega partnerja, ali pa za del vdovske pokojnine. Slednja jima pripada ob lastni pokojnini, znaša pa lahko 15 odstotkov pripadajoče vdovske pokojnine. To so pogoji, ki po pokojninski zakonodaji veljajo za vse vdove in vdovce, tudi za tiste z višjimi pokojninami.

Drugi pogoj za pridobitev zagotovljene vdovske pokojnine je višina pokojnine (vdovske pokojnine ali lastne pokojnine skupaj z delom vdovske pokojnine), ki jo prejema vdova ali vdovec. Ta ne sme biti višja od 744,15 evra. Ob tem naj poudarimo, da se bo upoštevala višina pokojnine po januarski 8,2-odstotni uskladitvi. Če prejemek vdove ali vdovca v decembru morda še ni presegel zneska 744,15 evra, pa ga bo po januarskem občutnem zvišanju pokojnin. Vdova ali vdovec ne bo upravičen do zagotovljene vdovske pokojnine.

Povedati je treba tudi, da vse vdove in vdovci, ki bodo izpolnjevali pogoje za zagotovljeno vdovsko pokojnino, ne bodo po novem dobili 744,15 evra pokojnine. „Če seštevek starostne, predčasne ali invalidske pokojnine vdove oziroma vdovca ter pokojnina umrlega ne dosega višine 744,15 evra, se bo zagotovljena vdovska pokojnina izplačala v višini seštevka teh dveh zneskov, torej v nižji višini od 744,15 evra,“ pojasnjujejo na Zpizu. Znesek zagotovljene pokojnine 744,15 evra je namreč najvišji možni.