Naredimo telesu uslugo – gibajmo se!

Letošnja zima zob še ni pokazala, torej izgovori, da je premrzlo, ledeno ali piha, niso na mestu, da se ne bi odpravili na zrak in se malce razgibali.

Redna telesna vadba je namreč osnova zdravega in kakovostnega življenja. Koristi, ki jih prinaša, so številne, zato naredimo svojemu telesu uslugo in se spravimo v pogon. Kako pa do motivacije?

Poiščimo svoj razlog: Na vseh področjih življenja je treba praznovati svoje dosežke. Ti so povezani z doseganjem zastavljenih ciljev, zato je zelo pomembno, da si jih znamo postaviti. Razlogi za športno aktivnost so zagotovo različni: krepitev zdravja, hujšanje, lepša postava, boljši športni dosežki … Jasno ozavestimo svoj cilj in si ga tudi zapišimo. Vsakokrat, ko gremo trenirat, se spomnimo nanj. Seveda pa mora biti cilj stvaren in dosegljiv, saj nam bo v nasprotnem primeru povzročal frustracijo, namesto da bi nas pozitivno motiviral.

Prava športna panoga: Komur se zdi tek dolgočasen, pač ne bo dolgo vztrajal pri njem. Prav tako nima smisla, da se tisti, ki mu je družba v fitnesu odveč, sili s treningom v klubu. Pravo vztrajnost bomo lahko pokazali le, če bomo izbrali najustreznejšo športno panogo zase. Preglejmo ponudbo na tržišču, razmislimo o svojih željah in nagnjenjih ter najdimo nekaj, kar bo v nas prižgalo iskrico strasti. Borilni športi? Fitnes? Nordijska hoja? Telovadba v skupini? Zumba? Ples? Zakaj pa ne? Bodimo izvirni, zvesti sebi in ne modnim trendom.

Vadba v družbi: Deljeno zadovoljstvo je dvojno zadovoljstvo. Zato je tudi vadba v skupini boljša, ker težje odpovemo termin. Ob misli na odpoved že vidimo razočarane obraze preostalih članov skupine – kar nam seveda povzroči nelagodje, ker imamo občutek, da smo jih pustili na cedilu. Ta zaveza do drugih nas pogosto prisili v akcijo, za kar nam po končani vadbi nikoli ni žal. V družbi se lahko enkrat na teden odpravite na bližnji hrib, smučat, drsat … Izbire je tudi v zimskem času več kot dovolj.

Praznovanje vmesnih dosežkov: Poleg končnega cilja si zastavimo tudi čisto konkretne vmesne cilje in si vsakokrat, ko jih dosežemo, privoščimo nagrado. To je lahko udoben večer na kavču z gledanjem priljubljenih nanizank. Ja, tudi kokice lahko tisti večer dodamo. Vsekakor nekaj, kar nam je v zabavo in veselje!

Vloga interneta: Medmrežje je polno videov, katerih namen je, da nas motivirajo za šport. Oglejmo si jih, izberimo pravega zase in prisluhnimo zgodbam ljudi z vsega sveta, ki nam lahko pomagajo najti dodaten zagon za šport. Vtipkajmo nekaj ustreznih gesel in znašli se bomo v družbi enako zagnanih športnih navdušencev.

Primerna oprema je pomembna: Nova športna oblačila lahko naredijo veliko razliko. Morda je za začetek dovolj, da nase navlečemo staro majico in pajkice, a po prvih pravih športnih dosežkih se nagradimo z lepo, barvno usklajeno športno opremo po svojem okusu. In naenkrat bo športanje tudi estetsko doživetje. No, pozimi navsezadnje niti ne gre za to, temveč morajo biti zimska športna oblačila predvsem dovolj topla, a hkrati toliko zračna, da se tudi med gibanjem v njih ne pregrevamo.

Bodimo disciplinirani: Seveda ni lahko, ljudje imamo pač svoje šibkosti in včasih volja popusti. A bodimo strogi s seboj, včasih se je k aktivnosti pač treba prisiliti. Kmalu bo lažje, kajti krize so značilne predvsem za začetke, v nadaljevanju pa z uspehi raste tudi motiviranost.

Zavedajmo se dobrega počutja: Po opravljeni vadbi smo preznojeni, srce nam hitreje bije, mišice skorajda gorijo – zdi se kot opis slabega počutja, a to preprosto ni res. Zadovoljstvo, ki ga občutimo, ko opravimo naporen trening, je neizmerno. In zraven sodi tudi kanček ponosa! Zasluženo, zato si dovolimo uživati v prijetnem in zadovoljnem občutku po treningu.

Zdrava prehrana: Za naporne treninge potrebujemo moč. Ta izhaja iz prehrane – podkrepimo svoje športne napore z zdravo in uravnoteženo prehrano: sadjem, zelenjavo in obilo tekočine.

Beležimo dosežke: Poiščimo način, kako bomo beležili dosežke in sledili svojemu napredku. Nikar se ne zanašajmo samo na svoj spomin – zapisujmo jih v za to namenjene aplikacije, beležko, kakor nam je pač ljubo. V vsakem primeru nam bo v zadovoljstvo, ko bomo lahko sledili svojemu očitnemu napredku.

Dovolj spanca: Počitek je pomemben del športnega življenja. Če želimo na treningu dati vse od sebe, moramo biti spočiti. Naš spanec naj bo globok in brez zunanjih motenj – izključimo televizor in mobilni telefon ter poskrbimo za trdo temo v spalnici.

Prava glasba: Komaj kaj nas tako sproščeno sili v gibanje kot glasba. Sestavimo si glasbeno podlago za telovadbo: zvrst ne igra vloge, tudi njen ritem ne, najpomembneje je, da nam je všeč. Priklopimo se na glasbo, izključimo ves preostali svet in – start!

Ne odnehajmo: Se nam prejšnji teden ni izšlo in smo zamudili trening? Ne, to nikakor ni razlog, da tudi tokrat izostanemo. Nadaljujmo z zasledovanjem svojih ciljev. Vse, kar je vmes, so le manjše motnje, ki ne štejejo. Premagali jih bomo, če si rečemo: Naj bo, ampak zdaj pa zares!

Olajšajmo si odločitev: Smo se odločili, da bomo opravili športni trening zjutraj? Prav – tekaške copate si postavimo kar poleg postelje. Bomo raje opravili trening zvečer? Že zjutraj si pripravimo športno opremo. Še več: vzemimo jo kar s seboj v službo oziroma avto. Manj ko bo ovir, manj bo tudi izgovorov.