Pozimi je(j)mo na žlico

Segedin, jota, pasulj, obara, kisla juha, ričet … Vse naštete enolončnice in krepke juhe si je najbolje privoščiti v hladnih, zimskih dneh.

Naše telo pogrejejo od znotraj in nam dajo tudi veliko energije. Pomembno pa je, da jih pripravljamo iz sezonskih, lokalnih sestavin ter poskrbimo, da so dovolj hranljive in nasitne. V hladilniku pa počakajo tudi več dni.

Enostavna priprava

Enolončnice so pogosto preproste za pripravo in omogočajo kuhanje večjih količin hrane naenkrat. To je ob vsakodnevnem pomanjkanju časa za pripravo jedi zelo priročno. Lahko jih jemo za malico, kosilo, večerjo ali kot krepčilni obrok po delovnih nočeh ali po napornih praznikih. V njih se običajno znajde najrazličnejša zelenjava, tudi meso in suhomesnati izdelki, za dodatno hranljivost pa poskrbijo žita ali testenine, včasih tudi kakšne zakuhe, kot so žličniki ali cmočki. Tudi posode pri kuhi ne umažemo prav veliko. Mnogokrat pa so veliko boljše še, če kakšen dan stojijo na hladnem. Priporočljivo je, da se pojedo v treh dneh.

Visoka hranljivost

S prehranskega vidika so najbolj zdrave in priporočljive tiste enolončnice, pri katerih sestavine dodajamo postopoma, glede na čas kuhanja dodanih sestavin. Pogosto vsebujejo različne sestavine, kot so meso, zelenjava, stročnice in testenine, kar omogoča raznoliko prehrano in dovajanje različnih hranil. Te jedi so lahko bogate z beljakovinami, vitamini in minerali, kar je še posebej pomembno v hladnejših mesecih, ko se lahko zmanjša sveža ponudba sadja in zelenjave. Ko se lotimo priprave, ne smemo pozabiti na dodatek zelišč in začimb. Največkrat se uporabijo lovor, timijan, majaron, peteršilj, poper, sol in kumina.

Okrepimo črevesje

Če pripravimo juho z obilo zelenjave, okrepimo svoje črevesje. Z njo v prehrano dodajamo več vlaknin, kar je odlično za prebavo in sitost, veliko zelenjave, ki jo običajno najdemo v juhah, kot sta por in čebula, pa vsebuje prebiotične vlaknine, ki lahko pomagajo nahraniti dobre bakterije v črevesju.

Pomembno je, da kuhamo počasi

Za pripravo jedi na žlico si je treba vzeti čas. Najboljše so, ko jih kuhamo po več ur, da se sestavine dobro premešajo in okusi prepletejo. Način je še posebej primeren za porabo manj mehkih delov mesa, ki z dolgotrajno toplotno obdelavo spustijo svoje sokove in se maksimalno zmehčajo. Bolj mastni deli mesa se bodo ob kuhanju razpustili in naredili enolončnico še bolj sočno.

Zgostimo z moko, drobtinami, testeninami, žličniki ali redukcijo

Če je enolončnica preredka, jo lahko zgostimo z moko, drobtinami ali redukcijo oz. vretjem na visoki temperaturi, da odvečna voda hitro izpari in da se ne uničijo vsi vitamini in minerali. Mesna enolončnica se lepo zgosti, če meso prej povaljamo v moki, zelenjavni pa lahko na koncu dodamo kroglico masla, v katerega smo utrli moko. Nekateri zgoščajo tudi s koruznim škrobom, vegani pa z marantino moko.

Poceni za vso družino

Priprava jedi na žlico je zelo priporočljiva tudi za naše denarnice. Sestavine ne stanejo veliko, pri pripravi pa lahko uporabimo tudi različno zelenjavo, ki jo hranimo v hladilniku in je tik pred tem, da se nam pokvari. Jed počaka več dni, le kos kruha dodamo, pa je kosilo pripravljeno.