Pogovori s poslanci: Jani Prednik, SD

Jani Prednik je poslanec, ki prihaja s Koroške.

Je vodja poslanske skupine Socialnih demokratov, ki ga srečujemo tudi v Šaleški dolini, nazadnje kot slavnostnega govornika na proslavi ob Dnevu samostojnosti in enotnosti v Velenju. Deluje v Komisiji za poslovnik Državnega zbora, Komisiji za nadzor javnih financ in kot član kolegija predsednice Državnega zbora.

Kateri so bili vaši ključni dosežki v prvem letu? Pa vaši osebni dosežki?

Kot poslanec sem si in si bom vedno prizadeval, da problemi ljudi in okolij, ki so oddaljeni od Ljubljane, ne ostanejo preslišani. Poleg ostalih velikih izzivov, ki pestijo Koroško, med temi slaba cestna infrastruktura, so regijo prizadele še katastrofalne poplave. Na pristojna ministrstva sem že naslovil številne poslanske pobude o nujnosti čimprejšnje sanacije ter obnove po poplavah, že več let podajam tudi pobude za celovito sanacijo Mežiške doline zavoljo kontaminiranosti s težkimi kovinami, za obnovo dotrajanih cest na Koroškem, izgradnjo 3. razvojne osi in ukrepe za njen razvojni zagon. V poslanski skupini SD vseskozi opozarjamo na nujnost večjega posluha za ranljive skupine ljudi, otroke s posebnimi potrebami in bolnike z redkimi boleznimi. Z dopolnili k zakonskim predlogom korigiramo rešitve, ki so premalo usmerjene v zaščito najšibkejših. Moji osebni dosežki so povezani predvsem s samodisciplino glede aktivnega življenjskega sloga, priznam, da mi tega ob napornem delavniku in vožnji iz Ljubljane na Koroško ter nazaj zmanjka, tako da sem vedno znova vesel, ko uspem na meni ljubo Uršljo goro ali na trening nogometa s prijatelji.

Kako ste po vaše izpolnili svoje predvolilne obljube v prvem letu mandata?

Zadovoljen sem, da nam je na Koroškem uspelo pristojne v Ljubljani prepričati, da je izgradnja 3. razvojne osi prioriteta vse države, ne le naše regije. Tako smo bili v preteklih letih priča pomembnim premikom v zvezi s tem projektom,  z aktivnostmi pa bomo nadaljevali, vse dokler 3. os ne bo zgrajena. Ponosen sem tudi na svoje delo v prid nadaljevanja in finančne podpore sanacije Mežiške doline, na to, da moje aktivnosti pripomorejo k ukrepom za razvoj območij, ki so bila predolgo zapostavljena, ter da uspešno ustavljam namere po centralizaciji države.

Celoten intervju si preberite v Našem času.