Dekleta v globinah

Potapljanje je dejavnost, ki je dolgo bila domena moškega spola.

A tudi to se spreminja. Ženske potapljačice so vse bolj prisotne po vsem svetu in se udeležujejo različnih potapljaških dejavnosti, vključno z rekreacijskim potapljanjem, potapljanjem na dah, profesionalnim potapljanjem in še več.

Neli Jerenec iz Mislinjske dobrave je najmlajša članica Kluba podvodnih dejavnosti Jezero Velenje. Kot pravi sama jo potapljanje enostavno veseli, zato razmišlja, da potapljač nisi ko opraviš izpit, ampak ko opraviš potop res iz veselja in s srcem. Seveda doda, da je za potapljača nujno, da je dobro psihično pripravljen ter pozna tehnike izenačevanja pritiska, kar je osnova za potapljanje.

Potapljala se je tudi že v Velenjskem jezeru, kjer kot pravi je vidljivost veliko slabša kot v morju. Razlika je tudi v slanosti morja in gostoti vode. V morju je potrebnih nekaj več uteži kot v sladkih jezerskih vodah. Je pa Velenjsko jezero priročno in dober poligon za trening. Doda tudi, da se je v Velenjskem jezeru o potapljanju naučila več kot v morju.
Deklet je v potapljaški dejavnosti manj kot fantov, ampak sama se počuti enakovredno, dekle ima nenazadnje v potapljanju svetovni rekord (Alenka Artnik se je junija lani na dah in z mono plavutjo potopila na 111m globine). Drži pa, da je pa v tem športu veliko več moških kot žensk.

Neli deli potapljače na tako imenovane Scuba potapljače, to so tisti, ki gredo pod vodo z jeklenkami različnih velikosti do maksimalne globine štirideset metrov. Seveda so to še vedno rekreativni potapljači. Druga skupina pa so »Free diver« potapljači, ki gredo pod vodo z enim samim vdihom. Ti potapljači niso omejeni, razen s svojo sposobnostjo zadrževanja diha in mejami, ki jih poznajo sami. V jezerih so ti potapljači redki, večinoma se potapljajo v morju.

Kako mlade navdušiti za potapljanje?

»Predpogoj je plavanje. Kdor ne rad plava in ne mara vode, težko postane potaplja« pravi. Vsi pa, ki so potapljanje že izkusili jih vabi, da poskusijo s pravim potopom tudi v velenjskem klubu, saj te po prvem potopu ta dejavnost zasvoji.
Kaj storiti, če te pod vodo zagrabi panika?
»Potop se prekine, potrebno se je dvigniti na površje in se predihati. Potem sladi analiza napak, kaj je šlo pri potopu narobe in ko se dovolj umirimo, lahko ponovno pričnemo s potapljanjem.« Obstajajo pa tudi primeri, ko je strah in panika prevelika in potapljači prenehajo s potopi. »Potrebno je vztrajati in se enostavno znova potopiti« doda pogumno.