Kako poskrbeti za ljubljenčke ob pokih petard?

Prednovoletni čas za večino prinaša veliko pričakovanj, veselja in lepih trenutkov.

Kljub temu pa za marsikaterega skrbnika domačega ljubljenčka predstavlja velik izziv, saj se mnogi ljubljenčki bojijo pokanja petard in ognjemetov, kar povzroča stres tako njim kot njihovim lastnikom. Kako lahko torej poskrbimo, da bo čas praznovanja čim bolj prijeten tudi za naše ljubljenčke? O tem smo se pogovarjali z direktorjem Šaleške veterine, dr. vet. med. Tomom Wankmullerjem.

Dejstvo je, da nekatere živali bistveno bolj stresno reagirajo na pokanje petard, medtem ko druge na to ne reagirajo tako intenzivno. »Razlogi za to so še vedno precej neznani, velja pa, da živali slišijo frekvence tudi do trikrat bolje kot ljudje. Čeprav naše uho zaznava frekvence do 20 kilohercev, živalska ušesa zaznavajo frekvence do 60 kilohercev. To pomeni, da živali slišijo zvoke, ki so nam nevidni,« pojasni veterinar Tomo Wankmuller in poudari, da so reakcije živali na petarde različne. »Nekatere postanejo agresivne, druge jokajo, cvilijo, tulijo, nekatere izgubijo apetit, morajo pogosteje lulati ali opravljati potrebo. Pomembno je vedeti, da živali dojamejo zvoke tudi z večje razdalje, zato je njihova reakcija lahko intenzivna tudi v primeru, ko se petarde slišijo nekaj kilometrov stran.«

Kako živalim olajšati izzive prazničnega pokanja?

»Tako, da živali fizično razbremenimo z daljšimi sprehodi. Pomembno pa je izbrati pravi kraj in čas za sprehod, da se izognemo mestnim središčem in hrupu. Živali je treba med sprehodom imeti na povodcu, saj so lahko zaradi stresa nepredvidljive in bi lahko pobegnile. Za zmanjšanje stresa lahko živalim zagotovimo tudi umirjeno okolje doma. Pomaga tudi izolacija od zunanjih vplivov, kot sta glasba ali televizija v nepreglasni obliki.« V primeru, da zgornji ukrepi ne zadostujejo, se lahko posvetujete s svojim veterinarjem. Obstajajo različna sredstva, ki pomagajo obvladovati stres pri živalih. Na voljo so razpršilci, ki vsebujejo feromone, naravni zeliščni pripravki v obliki tablet ali past ter farmacevtska kemična sredstva v obliki tablet ali past.