Predstavili aktivnosti ZMOS in projekte Velenja

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, dr.

Jerneja Jug Jerše, je obiskala Velenje, kjer se je srečala z županom Petrom Dermolom, ki ji je predstavil delovanje Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS), seznanil z izzivi Velenja in evropskimi projekti ter predstavil aktivnosti za prihodnost, vključno s priznanjem evropskega zelenega lista in Misijo 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest v naslednjem letu. Srečanje je bilo del prizadevanj Predstavništva Evropske komisije za boljše razumevanje delovanja združenj občin v Sloveniji, pri čemer so poudarili povezovalno vlogo ZMOS-a med mestnimi občinami.

ZMOS ima pomembno povezovalno funkcijo, saj povezuje mestne občine in spodbuja njihovo sodelovanje, izmenjavo izkušenj in dobrih praks ter oblikovanje in izvajanje skupnih razvojnih projektov. ZMOS v okviru izvajanja evropske kohezijske politike opravlja tudi naloge posredniškega telesa za izbor operacij mestnih občin v mehanizmu celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji si želi bolje poznati delovanje vseh treh združenj občin, ki jih imamo v Sloveniji: to so Združenje občin Slovenije (ZOS), Skupnost občin Slovenije (SOS) in Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS). Mestna občina Velenje je vključena v SOS in ZMOS.