Lokalna skupnost jih potrebuje, upokojenci potrebujejo njo

V veliki dvorani Doma kulture bi naključni obiskovalec po razpoloženju in prepevanju skoraj ne uganil, da v njej praznujejo 75-letni jubilej svojega društva upokojenke in upokojenci.

Slovesno, a hkrati zelo prisrčno in sproščeno prireditev je vodila Andreja Petrovič, ki je skozi pogovor s predsednikom društva Francem Vedenikom preletela najpomembnejše aktivnosti društva, ki jih ni malo. »Naše poslanstvo je skrb za starejše in dvig kakovosti njihovega življenja, tudi v tem smislu, da bi čim več časa živeli aktivno v domačem okolju. Ves čas našemu društvu dodajamo nove vsebine, ki jih zahtevajo tako razvoj družbe in sodoben čas kot tudi naši člani, ki imajo tudi v starosti različne izzive, potrebe in želje.

Veliko delamo na terenu, v pododborih v krajevnih skupnostih in mestnih četrtih, hkrati pa razvijamo Center dnevnih aktivnosti v naših prostorih, za katerega želimo, da postane Center za upokojence Velenja. Pri vseh naših aktivnostih je izredno pomembno medgeneracijsko sodelovanje, zato v veliko dogodkov vključimo mlade, učence osnovnih šol. Zelo pomembno pa je tudi sodelovanje z lokalno skupnostjo – lokalna skupnost rabi nas, mi rabimo njo in sodelovati moramo z roko v roki,« je poudaril Vedenik.

Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi?

Vse povedano se je odrazilo tudi v svečanosti. Predstavila sta se oba zbora DU Velenje – ženski, ki ga vodi Manja Gošnik Vovk, in moški pod vodstvom Metke Smirnov. Kot gostje so šaljive priredbe znanih melodij zapele Marice iz pobratenega DU Center Maribor, člani Dramatičnega krožka, ki ga vodi Karli Čretnik, pa so zaigrali skeč. Vsa dvorana pa je sodelovala pri dveh nastopih. Učenci OŠ Gorica so zaplesali ples dojenčkov, pri katerem je malo zatajila tehnika in so kar dedki in babice v dvorani zapeli del pesmi Maček Muri … In ko so na koncu prireditve Konovski štrajharji zaigrali in zapeli neuradno upokojensko himno Bo moj vnuk še pel slovenske pesmi, so se vsi stoje objeli čez ramena in skupaj zapeli.

Ciljna skupina, ki ve, kaj želi

Slovesnost dogodku so poleg pogovora s predsednikom dale podelitve priznanj posameznikom in organizacijam ter nagovori gostov. Za obletnico jim je najprej čestital predsednik DU Center Maribor Oton Štrucl in jim podaril cepič najstarejše trte na svetu, nato pa še župan MO Velenje Peter Dermol.

Priznanja so podelili prostovoljcema Pavlini Borovnik in Mirku Stepišniku, naj športnikoma leta 2023 Ani Vedenik in Blažu Dukariču, članici zbora Heleni Cafuta in zborovodkinji Manji Gošnik Vovk, članom zbora Slavku Ahacu, Cvetu Resniku, Francu Šilcu, Antonu Šmercu in zborovodkinji Metki Smirnov, Dramatičnemu krožku, medijem VTV Velenje, Radiu Velenje in Našemu času, plakete pa Slavki Mijoč, Francu Pečečniku in Borisu Raku.