Digitalni fitnes dolgožive družbe

Društvo upokojencev Velenje je prek spleta pripravilo zaključni dogodek projekta Di-Fit, ki je tekel od začetka leta 2022. Vrednost projekta je bila 200 tisoč evrov, financiralo pa ga je Ministrstvo za javno upravo iz Sklada za razvoj nevladnih organizacij (NVO).

Namen projekta Di-FIT je bila krepitev digitalnih kompetenc tako pri nevladnih organizacijah kot njihovih uporabnikih, katerih ključna ciljna skupina in deležniki so starejši, in s tem vplivati na večjo digitalno vključenost udeležencev. Ta je povezana tako s socialno interakcijo kot s socialno vključenostjo, s tem pa lahko posredno vplivamo tudi na mentalno aktivnost in zdravje uporabnikov.

Cilj projekta je bil usposobiti člane NVO ter vse njihove uporabnike za uporabo različnih digitalnih tehnologij ter razviti oziroma razširiti njihova temeljna znanja, da bodo usposobljeni ustvarjalno uporabljati digitalno tehnologijo na svojem področju delovanja in s tem okrepiti njihove digitalne spretnosti ter možnost izvajanja storitev za vse, npr. tudi za tiste člane in/ali uporabnike, ki se ne morejo fizično udeležiti raznih aktivnosti, ki jih NVO izvajajo.«

Del projekta je bila tudi postavitev spletne strani za možnosti učenja digitalnih veščin starejših. Pripravili so 50 raznolikih vsebin in e-rešitev, ki so objavljene na spletni strani www.e-tecaji.com, in je namenjena različnim skupinam, primarno pa naslavlja digitalizacijo in starejše.

V pripravi je tudi praktični vodič »Digitalizacija in starejši«, ki bo na voljo za pomoč pri osvajanju osnovnih veščin.