Knafelčeva markacija in črka Š

V razstaviščnem prostoru Vile Bianca v Velenju je bila odprta razstava “Šaleška planinska pot (ŠPP) bo praznovala 50 let.”

Razstava, ki jo je pripravila skupina planincev in planink, zajema foto-zgodovino pol stoletja planinske poti, ki je ena izmed najaktivnejših v Sloveniji. Na razstavi je 42 fotografij, ki prikazujejo razvoj poti in dogodke na njej.

Šaleška planinska pot je bila ustanovljena leta 1974 in je bila osemnajsta planinska transverzala v Sloveniji. Poteka po hribovitem obrobju Šaleške doline in vključuje 21 kontrolnih točk na domačijah, gostiščih in planinskih postojankah. Razstava prikazuje zgodovino poti, od njenega začetka do danes.

Na odprtju razstave so se slišali prispevki predsednice PDV Alenke Es, Francija Maršnjaka, ki je eden najzaslužnejših planincev-fotografov pri PD Velenje in najprizadevnejši prostovoljec tega projekta, Jožeta Melanška in Silve Kuzman. Vsi so z navdušenjem delili spomine na čas, ko je planinarjenje in pohodništvo združevalo ljudi. Razstava bo na ogled do 15. novembra, nato pa bo do marca prihodnje leto mogoče ponovno prehoditi celotno pot v spominski namen ob 50. obletnici Šaleške planinske poti.