16. festival amaterskega filma

Festival amaterskega filma v Velenju, ki ga organizirajo Kulturno društvo Paka film, območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Velenje, Festival Velenje in MO Velenje, je ‘privabil’ 47 prijavljenih filmov, od katerih je strokovna komisija izbrala 14 za predvajanje.

Filmov je bilo v treh starostnih skupinah, vključno z igranimi, dokumentarnimi, animiranimi in eksperimentalnimi žanri. Cilj festivala je spodbuditi mlade k filmskemu ustvarjanju in jim omogočiti predstavitev svojih del na velikem platnu.

Lijana Martinc, predsednica Paka filma, poudarja, da so mnogi mladi, ki so prejeli nagrade na tem festivalu, nato izbrali študij igralstva, režije, fotografije ali oblikovanja. Kljub napredku informacijsko komunikacijske tehnologije, ki omogoča snemanje filmov vsakomur, se pozna razlika v kakovosti med začetniki in tistimi, ki imajo izkušnje z filmskim jezikom in montažo. Festival je odprt tudi za ideje, ki morda niso tehnično dovršene, vendar so izvirne in pomembne.

Letos so sodelovanje razširili z OI JSKD Velenje, kar je prineslo več raznolikosti, saj filmi prihajajo iz različnih okolij. Strokovno komisijo so sestavljali Milan Marič, Rok Biškop in Tomo Čonkaš, ki so filme ocenjevali po več kriterijih, vključno z dolžino do 10 minut