Dostopnost javnih stranišč

Velenje – Medtem ko so bila javna stranišča v času prvega vala epidemije – takrat je bilo tudi povsem ustavljeno javno življenje – zaprta, ostajajo v času drugega vala odprta.

To je dobro vedeti, če ‘vas bo pritisnilo’! Pozanimali smo se, kako je z dostopnostjo do njih v drugem valu epidemije. Ta so bila (kot že omenjeno) v prvem, ko je bilo praktično ohromljeno celotno javno življenje, zaprta.

Na območju mestne občine Velenje je šest javnih stranišč. Stranišče pod Centrom Nova je med tednom odprto od 7. do 19. ure, ob sobotah od 7. do 13. ure, ob nedeljah je zaprto; na Avtobusnem postajališču je med tednom odprto od 7. do 20. ure, ob sobotah in nedeljah od 8. do 20. ure; v Sončnem parku in pri Škalskem jezeru sta mobilna WC-ja odprta vsak dan od 8. do 20. ure; na Mestnem otroškem igrišču je stranišče odprto vsak dan od 7. do 18. ure; stranišče pri Zdravstvenem domu Velenje, ki je običajno odprto od 8. do 22. ure, pa so v času epidemije čas odprtja prilagodili policijski uri. Zapirajo ga ob 20.30. V vseh javnih straniščih so poleg drugih potrebnih stvari tudi razkužila za roke, za kar skrbi koncesionar. Ta redno skrbi tudi za to, da so očiščena in normalno vzdrževana.

Pred nami pa je 19. november, ki ga je organizacija World Toilet leta 2001 razglasila za svetovni dan stranišč. Vsako leto na ta dan Organizacija združenih narodov poudarja prizadevanja za izboljšanje higienskih razmer po svetu in na to, da je dostop do njih človekova pravica. Stranišče velja za iznajdbo, ki je rešila več življenj kot katerakoli druga v zgodovini človeštva. Urejene sanitarije namreč zelo izboljšajo higienske in posledično tudi zdravstvene razmere, saj pomembno prispevajo k zmanjšanju pojava številnih kužnih bolezni.