Jemanje brisa v avtomobilu

V akutni ambulanti Zdravstvenega doma Velenje od ponedeljka do petka med 7.30 in 8. uro izvajajo testiranja za predšolsko in šolsko populacijo, med 8. in 9.30. za odrasle.

Testiranje potka po metodi »drive in«: testiranci ne prihajajo v prostore zdravstvenega doma, ampak jim bris odvzamejo kar v avtu.

Testiranje izvajajo tri diplomirane medicinske sestre. Oblečene so v osebno varovalno opremo (skafander, maska, vizir, nitrilne rokavice, latex rokavice, stopalke). Pristopijo do vsakega avtomobila, testiranca povprašajo za ime in priimek ter rojstne podatke, da lahko poiščejo njegov bris. Potem vsakega še enkrat, preden odvzamejo vzorec, vprašajo po imenu, priimku in datumu rojstva, da preverijo, če je bris pravi.

Jemanje vzorca poteka tako, da gredo s palčko čez nos globoko v eno nosnico, v drugo pa samo površinsko. Po opravljenem odvzemu dajo vzorec nazaj v vrečko, vrečko pa v transportno torbo. Po zaključku testiranja transportno torbo z brisi predajo organiziranemu prevozniku, ta pa jo pelje v mikrobiološki laboratorij v Celje.
Izvidi so končani v 48 urah. Tiste (in samo tiste) paciente, ki imajo pozitiven bris na SARS-CoV-2, o tem obvestijo.