Morje za vse otroke

Klara Klančnik
Naš čas

Z dobrodelnim koncertom Klare Klančnik so za MZPM zbrali 655 evrov za letovanje otrok – Glasba zdravi

Velenje, 12. oktobra – V Max Klubu so pripravili dobrodelni koncert, na katerem se je ob spremljavi odličnih glasbenikov predstavila velenjska vokalistka, glasbenica in glasbena terapevtka Klara Klančnik. Izvedla je niz znanih slovenskih pesmi različnih izvajalcev in premierno predstavila dve avtorski skladbi, ki bosta del njene prve plošče, ki jo pripravlja v sodelovanju z velenjskim glasbenikom Miho Korenom. Ta se ji je kot basist pridružil na odru, poleg njega pa so za zvočno kuliso v živo poskrbeli še Leon Firšt (klaviature), David Morgan (bobni) in Luka Ivanovič (kitare).

Koncert je imel naslov Morje za vse otroke in je bil namenjen zbiranju sredstev za letovanje otrok iz socialno šibkejših družin iz Šaleške doline. Zbrali so 655 evrov.

Glasba tudi zdravi

Klaro Klančnik glasba spremlja že celo življenje in kot glasbeni terapevtki ji je tudi medij v zdravstvenem smislu, ki pomaga njej in ona s svojim znanjem drugim. »O glasbeni terapiji vedno več govorimo in ljudje se tudi zavedamo pomena glasbe, vedno več pa govorimo tudi o tem, kaj lahko glasba v smislu terapije pomaga, na primer, ljudem z demenco, avtistom, pri neverbalnih patologijah. Vemo, da glasba v možganih zaobide centre, ki so velikokrat prizadeti pri takih boleznih in stimulira možgane. Vidimo ljudi, ki ne govorijo, nimajo več očesnega stika, ne prepoznajo več ljudi okrog sebe, ko pa zaslišijo glasbo, ki so jo poslušali v otroštvu, je kot da se zbudijo, imajo spet očesni kontakt, včasih celo pojejo, plešejo. V telesu se zgodi povezava, ki je na drugačen način ne moremo več vzpostaviti,«  razloži Klara.

Kot glasbena terapevtka v Sloveniji ne dela, ker v naši državi terapija z glasbo še ni priznana. Je pa to počela na Nizozemskem, kjer je živela dalj časa, in sicer z mladostniki v zaporu. Na Nizozemsko še rada potuje in dela različne projekte, v Velenje, kjer je odraščala, pa se je vrnila zaradi glasbe in sodelovanja z Miho Korenom.