Petje na vasi v Paki

Klavžarji
Naš čas

Četrto glasbeno srečanje tudi potrditev dobrega sodelovanja krajanov – Vrhunec glasbenih nastopov so oddelali Klavžarji

Paka pri Velenju, 6. oktobra – V nedeljo popoldan so v prostorih nekdanje šole in zdaj KS Paka pripravili pisano, že jesensko poslikano sceno, z 9 skupinami in skoraj 60 glasbeniki ter maskoto na sceni »Brezovimi muzikanti«, delo vaškega mojstra in veseljaka Krištana. Predsednica upokojencev Vladimira Tisnikar je ob dobrodošlici nastopajočim in obiskovalcem poudarila dobro sodelovanje med sokrajani, upokojenci in mladimi. Zahvalila se je vsem, ki so kakorkoli prispevali k izvedbi prireditve in gospodinjam za pripravljeno pogostitev, MO Velenje pa za pomoč pri izvajanju programov in tudi te prireditve.

O vsebini petja in glasbe je uvodničarka Tina Jurko  napovedala, da gre vsakič za petje na vasi kot v starih časih, a s precej modernega pridiha in navad. Prireditev so pričeli, tokrat z drugega konca kot običajno, izjemni Žerdonerjevi Vingosi. Od tu dalje pa je dvorana zadihala v nekoliko lažjem ritmu. Zapel je MEPZ DU Paka, Kozjaški veseljaki so zaigrali polko in valček, vse na štajerske zgodbe, kar je Ivanu Podpečanu Krištanu še posebej letelo iz klarineta. Ljudske pevke Lipa iz Šmartna ob Dreti so zapele tri ljudske, Vesele babice z Zdravkom izpod Gore Oljke v nekoliko spremenjeni zasedbi pa so spet malce dvignile tempo, ki je že silil v podplate.

Lastovke, vokalna skupina iz okolice Mislinje, so potrdile, da tudi dekleta srednjih let še veliko zmorejo, mladi Odbiti muzikanti da še malo niso bili utrgani ter brhka pevka in trije dijaki ŠCV, da se tudi v kavbojkah da zabavati na dokaj visoki glasbeni ravni. Letvico kakovosti in blagozvočne narodno-zabavne glasbe pa so dvignili najvišje člani ansambla Braneta Klavžarja, kjer sta poleg vodje pela in igrala tudi mama in njen čeden fant od fare.

In če je bilo že vse zares izjemno, šlo je skozi vsa čutila, je bilo druženje ob kozarčkih mošta, vina in domače pogrnjeni mizici prigrizka paško-kozjaških dobrot odličen zaključek skrbno pripravljenega srečanja Petja na vasi ob tokrat le porjaveli rečici Paki.  

Jože Miklavc