Razgledi s Šaleške planinske poti

Razstava
Naš čas

Ob 50-letnici ŠPP je PD Velenje organiziralo pohode po posameznih etapah, v prihodnje želijo privabili k temu tudi člane drugih planinskih društev

Velenje, 8. oktobra – V mansardi Vile Bianca bo do 21. oktobra na ogled razstava fotografij s Šaleške planinske poti (ŠPP), ki praznuje 50 let. Avtorji fotografij so člani PD Velenje in amaterski fotografi: Albin Bovha, Franci Maršnjak, Darja Knez, Jože Vogrin, Marko Pogačnik, Sergej Maršnjak, Silva Zupanc in Vid Sajko. »So dobri opazovalci okolja. Hodili so v različnih časovnih obdobjih. Zanimiv motiv so zabeležili na kamero in rezultate lahko vidimo: od pokrajinskih motivov do naravnih znamenitostih in kmečke arhitekture. Prikazane so tudi živali, ki jih je mogoče videti v okolju, kjer poteka pot,« je ob tem zapisal Franc Maršnjak, pobudnik razstave.

Ljudje ohranjamo ŠPP živo

Planinsko društvo Velenje je lani in letos pripravilo dve fotografski razstavi ob 50. obletnici ŠPP: lani Šaleška planinska pot praznuje 50 let in letos Razgledi s Šaleške planinske poti. »Na prvi razstavi smo poskušali obuditi spomin na leto 1974, na okroglih 50 let, ko so se na obronkih Šaleške doline na drevesih, skalah in drugih markantnih točkah pojavili rdeči krogci z belo piko in črko Š. Vezno pot so poimenovali Šaleška planinska pot. Prikazali smo stare fotografije, tudi skenirane diapozitive, ki smo jih uspeli zbrati, nekaj je bilo tudi novejših fotografij. Razstava je bila zelo odmevna, ponovili smo jo na Velenjskem gradu in v Mestni galeriji Šoštanj,« je povedal Franc Maršnjak.

Novo razstavo je odprla predsednica PD Velenje Alenka Es, ki se je ob tem jubileju zahvalila vsem domačinom, ki bdijo nad žigi na kontrolnih točkah ŠPP. To so družine Kavčič, Gonžar, Jurk, Ramšak, Meh, Metul, Ernežnik, Pečolar, Žlebnik, Savinek, Punčuh, Močovnik, Pocajt, Gričar, Vago, Jakob in Venturin, kakor tudi nekdanje in sedanje osebje v planinskih postojankah na Paškem Kozjaku, Slemenu in Gori Oljki ter Velenjskem gradu.

Spomnili so se tudi na tiste, ki so zaslužni, da ŠPP še živi. Na začetku sta več kot dve desetletji zanjo vestno skrbela Stane Jamnikar in Julijana Hočevar. Leta 1996 je skrb za pot prevzel na novo ustanovljeni markacijski odsek pod vodstvom Toneta Žižmonda. Dobrih dvajset let je vzorno deloval na ŠPP Marjan Skaza, ki je bil tudi živa vez med organi društva in ljudmi ob ŠPP. Zadnja leta urejajo in vzdržujejo pot markacisti PD Velenje pod vodstvom Ferda Markuša. Postavljajo nove smerne table, gradijo nove brvi, žagajo podrta drevesa ob neurjih in opravljajo še mnogo sprotnih nalog.

Alenka Es je ob tem poudarila: »Če PD Velenje te poti ne bo ohranjalo žive, ne moremo pričakovati tega od pohodnikov. Letos smo organizirali pohode po posameznih etapah, s tem bomo nadaljevali in k temu privabili tudi člane drugih planinskih društev. Želimo izdelati tudi posodobljen vodnik po poti z novimi podatki.«