V Slovenj Gradcu izbrana dela s kolonij študentov ALUO v Velenju

Velenjski grad
Naš čas

Razstava ALUO, kaj pa to?, ki jo ob 18. uri odpirajo v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, prinaša pregled slikarskih del študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), nastalih na kolonijah v Velenju med letoma 1990 in 2009. Na ogled bo 135 del iz zbirke slovenske sodobne umetnosti Galerije Velenje.

Slikarske kolonije so združevale študente ALUO ter lokalno skupnost v Velenju, v katero so prinašale sveže ideje in vizualno ustvarjalnost ter z umetniškimi deli soustvarjale kulturno dediščino mesta.

Prek projekta se je oblikovala zbirka nacionalnega pomena, ki danes predstavlja dragocen del stalne zbirke slovenske sodobne umetnosti, so ob napovedi odprtja razstave sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti. Ta je leta 2016 zasnovala projekt Zbirke v gibanju z namenom spodbujanja promocije zbirk v drugih regijah in medinstitucionalnega sodelovanja.

V ta projekt sodi tudi razstava, ki jo odpirajo drevi, v letošnjem letu namreč Koroška galerija likovnih umetnosti sodeluje z Galerijo Velenje. Zbirki sta kljub geografski bližini različni, povezujejo pa jo tudi številna umetniška imena, so navedli v koroški galeriji.

Na ogled bo 135 del, kar predstavlja približno polovico vseh del, ki so del stalne zbirke slovenske sodobne umetnosti Galerije Velenje. Kot je ob napovedi razstave v Slovenj Gradcu povedal kustos razstave Matic Veler iz Galerije Velenje, je razstava zasnovana na barvnih tonih slikarskih del, kar v obiskovalcu ustvarja vizualno harmonijo.

"Z razstavnim dogodkom poudarjamo pomembnost in vpliv teh kolonij na razvoj lokalne in slovenske umetniške scene. Takrat so dela nastajala v odprtem in kreativnem okolju, kjer so se prepletali vplivi lokalnega prostora in nacionalnih umetniških krogov ter mladostne umetniške energije," je dodal Veler.

Razstavo, ki bo v Slovenj Gradcu na ogled do 17. novembra, bosta drevi odprla župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler in podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević, so še napovedali v Koroški galeriji likovnih umetnosti.