Revija plesne ustvarjalnosti mladih

Pika miga
Naš čas

Več kot 350 mladih plesalcev se je predstavilo v 35 plesnih miniaturah, ki so preteklo sezono nastale s trdim delom in ustvarjalnostjo

Velenje, 5. oktobra – Pretekli konec tedna se je v Velenju ponovno zaplesalo na tradicionalnem, že 21. mini festivalu otroških plesnih skupin Pika miga 2024. Na odru Doma kulture Velenje so se v 35 plesnih miniaturah predstavili mladi plesalci, več kot 350 otrok, ki so si svojo udeležbo prislužili s prebojem iz območnih na regijske revije, organizirane pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Končni izbor za nastop na državnem festivalu je opravila državna selektorica Mojca Kasjak.

Nina Mavec Krenker, vodja območne izpostave JSKD Velenje, je s ponosom poudarila, da je ta dogodek postal že stalnica v kulturnem dogajanju mesta ter da z vsako novo sezono mladim plesalcem ponuja priložnost, da pokažejo svoje plesno znanje in ustvarjalnost.

»Gre za državno srečanje najboljših otroških plesnih skupin, ki so se skozi območna in regijska srečanja prebile med najboljše plesne kreacije na državnem nivoju. Skupine prihajajo iz različnih krajev: Pirana, Ljubljane, Krškega, Novega mesta, Kamnika, Maribora, Laškega, Velenja in mnogih drugih, kar dokazuje, kako široka je plesna ustvarjalnost po državi. V Šaleški dolini je zanimanje za ples precej močno in pestro. Obstaja več plesnih šol, ki ponujajo široko paleto plesnih zvrsti, od hip hopa, baleta in sodobnega plesa do break dancea in drugih. Ta festival pa se osredotoča predvsem na bolj izrazne plesne kreacije, ki odražajo poglobljeno umetniško zgodbo skozi koreografijo,« pojasni Nina Mavec Krenker.

Spoznavanje, nove ideje, druženje

Nastopi in festivali so izjemno pomembni za mlade plesne ustvarjalce. »Predvsem nudijo priložnost, da mladi predstavijo svoje celoletno delo. Plesne kreacije, ki so nastajale v pretekli sezoni, so rezultat trdega dela in predanosti plesalcev ter njihovih mentoric. Takšni dogodki omogočajo, da plesalci pokažejo, česa so se naučili in kako so se razvijali skozi leto. Poleg tega je to pomemben organizacijski dogodek za JSKD in Območno izpostavo Velenje. Z veseljem ga gostimo vsako leto, saj je delo z mladimi izjemno prijetno. Mladim plesalcem prinaša dodatno vrednost, lahko spoznajo druge plesne skupine, izmenjajo ideje in dobijo vpogled v to, kaj se dogaja v drugih plesnih šolah. To medsebojno druženje je dragoceno – tako mentorice kot plesalci delijo izkušnje in si izmenjajo ideje za prihodnje projekte,« dodaja vodja območne izpostave, zadovoljna, ker na takšen način sklenejo plesno sezono, hkrati pa odprejo nova vrata za nadaljnje ustvarjanje in sodelovanje.