Mladi talenti

Živa Brvar, Oko
Naš čas

Živa Brvar, študentka medijskih komunikacij, je tudi slikarka

V Šoštanju poznamo celo družino Brvar. Tako ati kot mama sta kulturna delavca in vsestransko prisotna  v zboru Svoboda Šoštanj ter pri različnih drugih projektih. Hči Katja Brvar je mlada pisateljica, kot kaže, pa tudi njena sestra Živa ni kar tako.

Živa pravi, da je ponosna Šoštanjčanka. Stara je dvajset let, odličnjakinja je bila na OŠ KDK in na Šolskem centru Celje. Šolanje zdaj nadaljuje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, program Medijske komunikacije, kjer je z visokim povprečjem zaključila 1. letnik.

Po tednu, ki ga preživi v Mariboru, komaj čaka, da se vrne domov, saj ceni rodni kraj in bi rada pripomogla k njegovemu kulturnemu razvoju na svoj način. Rada riše. Poleg običajnih motivov iz narave se je letos lotila detajlov. Med dela, na katere je ponosna, sodi realistična risba očesa, narisanega s svinčnikom. Predhodnica tega dela je prav tako risba očesa s solzo, s katero je leta 2021 zmagala na natečaju vsakoletne prireditve Šolskega centra Celje – Zlata kreda. Gre za prireditev, kjer se na podlagi nominacij podelijo nagrade za odličnost. Obstaja več kategorij in njeno oko je osvojilo naziv Naj izdelek Multigalerije. Ta risba je bila nekaj mesecev na šoli razstavljena ob ustvarjalnih delih ostalih dijakov. Koncept multigalerije ponazarja kategorijo, ki spodbuja ustvarjalnost in samoiniciativo dijakov. Svoje ustvarjalne žilice pa ne skriva le za svinčnikom in radirko, temveč jo razvija tudi na platnu.

Živa z veseljem spregovori tudi o tem, čigavo oko je narisala: »Oko je sestrino, njenega očesa sem se lotila, ker sem imela v mislih cikel očes svojih sorodnikov oziroma ljudi, ki mi veliko pomenijo. V mislih sem imela celo manjšo razstavo teh.«

Ta bo gotovo nastala, če bo Živa sledila svojemu talentu, kajti njena volja je neizmerna. V detajlih vidi priložnost, da z njimi opiše umetnine, ljudi in dogodke. Pri risanju si je pomagala s fotografijo, ki ji tudi ni tuja. Ko je risala oko, je ob tem spoznala, kako unikatna je koža njene sestre in kako se da z različnimi kontrasti in orodji poudariti bistvo. »Zelo prav sta mi prišla tudi papirnata radirka za razmazovanje oz. mehčanje grafita in radirka v svinčniku,« še zaključi in doda, da je za takšno risanje potrebne veliko potrpežljivosti.