V Jarenini slovesno odprli muzej Alfi Nipič

Muzej Alfi Nipič
Naš čas

Uvodoma sta župan Občine Pesnica mag. Gregor Žmak in predsednica Krajevne skupnosti Jarenina Sandra Kurnik Zupanič medijem predstavila prenovljeno zgradbo stare šole v Jarenini, ki jo je Občina Pesnica obnovila za namene kulturne, prireditvene, muzejske, razstavne in turistične dejavnosti kraja Jarenine in celotne občine Pesnica. V zgradbi, poimenovani Štajerska hiša glasbe, je osrednji prostor namenila muzeju Alfi Nipič. Poleg stalne razstave v muzeju so v obnovljenem objektu še večnamenska dvorana, trgovinica za obiskovalce, prostori turističnega društva in vinoteka.

Osrednji gostitelj Alfi Nipič, sicer tudi častni občan Občine Pesnica, je izrazil veliko zadovoljstvo, da se je uresničila postavitev stalne razstave, ki obsega predstavitev njegovega življenja kot pevca narodnozabavne in zabavne glasbe, njegove glasbene poti od začetkov, uspehov na popevki Vesele jeseni, legendarnega Silvestrskega poljuba, sodelovanja z Ansamblom bratov Avsenik, nadaljevanja samostojne glasbene kariere, koncerta Avsenikov v Jarenini v letih 1983 in 1988, turnej in gostovanj v tujini ter nagrad, priznanj in zlatih plošč.

Predstavitev biografije Ostal bom muzikant

Alfi Nipič je predstavil tudi svojo biografijo Ostal bom muzikant. V njej v besedi in sliki opisuje svojo 63-letno pevsko in glasbeno kariero. V knjigi je med drugim kar 350 fotografij. Knjigo bo možno kupiti v muzeju.

Na slavnostni otvoritvi, ki so ji prisostvovali številni gostje, je Alfi Nipič v prisotnosti župana mag. Gregorja Žmaka, slovenskega veleposlanika v BiH Damijana Sedarja, častnega občana Toneta Partljiča in predsednice KS Jarenine Sandre Kurnik Zupanič simbolično prelomil vinilno ploščo in s tem odprl muzej.

Mag. Gregor Žmak je v svojem govoru poudaril, da je Alfi Nipič za našo skupnost mnogo več kot le izjemen glasbenik. S svojimi melodijami in pesmimi je zaznamoval življenja številnih generacij. Tako v Sloveniji kot v tujini. Njegova glasba je preplet čustev, spominov in kulturne identitete, ki nas vse povezuje. Alfi Nipič živi v Jarenini že skoraj 50 let. Že v 80. letih prejšnjega stoletja je tukaj organiziral dva koncerta Ansambla bratov Avsenik za gradnjo vodovoda in druge infrastrukture v kraju.

Po slavnostni otvoritvi je Alfi Nipič pripravil koncert s svojimi glasbenimi prijatelji Nino Pušlar, Darko Gajšek, 6pack Čukurjem, Miranom Rudanom in Tomažem Domiceljem.