Nekaj, kar ne zbledi čez noč

Nekaj, kar ne zbledi čez noč
Naš čas

Sodelovanje med velenjsko in koroško likovno galerijo v izmenjavi likovnih del na razstavah – Strokovna vprašanja o ohranjanju likovne dediščine

Velenje, 27. junija – V Galeriji Velenje so odprli razstavo z naslovom Nekaj, kar ne zbledi čez noč. Gre za izbor del iz zbirke Koroške galerije likovnih umetnosti (KGLU) Slovenj Gradec.  Razstava bo na ogled do 17. avgusta 2024. Petra Čeh, direktorica in kustosinja KGLU, pojasni naslov: »Naslov razstave Nekaj, kar ne zbledi čez noč ima dvakratni simbolni pomen. Gre za misel Karla Pečka, ki je bil med drugimi somišljeniki v poznih 50. letih soustanovitelj Koroške galerije likovnih umetnosti in njen dolgoletni ravnatelj. Na drugi strani pa seveda ta misel govori tudi o tem, kaj pravzaprav zbirke v muzejih in galerijah predstavljajo. To je ta naša skupna likovna dediščina, ki jo želimo predati zanamcem. Zato je to nekaj, kar ne zbledi čez noč, nekaj, kar ima pravzaprav tehten simbolni pomen.«
V KGLU hranijo več kot 3.400 umetniških del, ki jih je ustvarilo veliko umetnic in umetnikov. V velenjski galeriji so lahko razstavili le malo teh. Poleg koroških umetnikov, med katerimi so najbolj znana imena Bogdan Borčič, Štefan, Planinc, Pino Poggi in Jože Tisnikar, so na ogled tudi dela drugih slovenskih umetnic in umetnikov, ki so po svoji vsebini blizu Tisnikarju, poseben sklop pa je galerija za mir.

»Gre za dela predvsem tujih umetnikov, ki so razstavljali na štirih mednarodnih razstavah v koroški galeriji, predvsem v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, pod pokroviteljstvom OZN, ko so umetniki z vsega sveta pošiljali umetniška dela v Slovenj Gradec, zaradi česar je ta zbirka na Slovenskem edinstvena,« je razstavo predstavila Petra Čeh.

Problem varovanje umetniških zbirk

Sodelovanje med obema galerijama je nastalo v sklopu projekta Zbirke v gibanju, s katerim je KGLU leta 2016 sprožila izmenjavo zbirk med muzeji in galerijami po Sloveniji.
Petra Čeh: »Naš namen je preprost. Želimo, da bi tudi ljudje v drugih regijah imeli dostop do likovnih del, saj se velikokrat dogaja, da večji del zbirk ostaja v depojih in le del lahko predstavljamo na razstavah. Zato je seveda bilo smiselno, da se med seboj tudi galerije povežemo in zdaj torej sodelujemo z Galerijo Velenje.« Temu je pritrdil tudi kustor Galerije Velenje Matic Veler, ki je najavil razstavo likovnih del iz depoja velenjske galerije v KGLU Slovenj Gradcu. Razstava bo v oktobru.
Petra Čeh je ob tem še dodala, da sta jih medsosedsko sodelovanje in bližina okrepila tudi ob lanskih vremenskih ujmah, saj so odprli strokovna vprašanja o varovanju likovnih del, o ustreznih depojskih prostorih.

»Depojski prostori so v vseh slovenskih muzejih oziroma galerijah velik problem. Lanske ujme so pokazale, da marsikatera stavba ne stoji ravno na pravem mestu. To se je izkazalo tudi v primeru depojev KGLU, saj smo ugotovili, da so postavljeni ob reki, na poplavnem območju, tako da zdaj skušamo skupaj z ministrstvom za kulturo in MO Slovenj Gradec reševati zadeve. Obetali naj bi se nam tudi tako imenovani regionalni depoji, v katerih vidimo upanje za naše zbirke, ki jih seveda nikakor ne želimo izgubiti.«