Ex filcore se po 7 letih končuje

Špela Orešnik
Naš čas

Mozirje – Projekt Ex filcore (ex tempore za ustvarjalce z volno) je natečaj za najboljše ročno polsteno likovno delo, ki ga že sedem let izvaja izjemna ustvarjalka, umetnica in kreatorka v tehniki polstenja ovčje volne Špela Orešnik iz Solčave. Ustvarjanja s to tehniko (in redko likovno ter oblikovalsko umetnostjo) organizira ter skupinsko ali individualno izvaja od leta 2017 na delavnicah in razstavah, pretežno v Solčavi.

Mak
Naš čas

Orešnikova se je izziva lotila, da bi spoznala čim več umetnic te obrti oz. tehnike, ki jih druži ljubezen do ustvarjalnega dela z naravnimi materiali. Želja pa je bila širši in strokovni javnosti pokazati, da volna nudi neštete izrazne možnosti. Volno je predstavila kot osnovo za samostojno likovno tehniko (tudi tehniko izdelave plastik), ki se z lahkoto kosa in v marsičem celo prekaša klasične ustvarjalne tehnike.

»Gojili smo likovno razmišljanje in tako dvignili kakovost tudi našim rokodelskim izdelkom,« je podčrtala informacijo Orešnikova. »Vsako leto so domači in tuji umetniki ustvarjali na drugo temo (voda, zelišča, čarobne zgodbe rastlin, osnovni liki, privlačna nasprotja in asemblaž naravnih materialov). Eno leto je dogodek zaradi korone odpadel. Vsa prispela dela smo razstavili na zaključni razstavi v Solčavi, najboljša po izboru strokovne komisije pa tudi nagradili. V sodelovanju z območnim Javnim skladom KD enoto Mozirje je bilo nagrajenih skupaj kar 23 slikarskih in kiparskih del. Nekatera dela so se v tem času prodala in krasijo domove v Sloveniji in v tujini, nekaj so jih odnesle poplave. Vsako delo ima motiv, svojo zgodbo in cilj. Vsa dela, ki so nam še ostala, bomo še zadnjič predstavili na prav posebni razstavi »postrgano«,« povzame sedem let umetnica, ki letos s tem produktivnim ustvarjalnim ciklusom zaključuje, prihodnost v kakšni drugi obliki ali navezi pa je za zdaj še neznanka.

Razstava Ex ficore
Naš čas

Tokrat je razstava postavljena v galeriji Štekl v Gornjem Gradu. 16. junija bo možen voden ogled, zaključila pa se bo 22. junija s festivalom zelišč v Gornjem Gradu.