Narava oživi in cveti

Češnjevi cvetovi
Naš čas

April ali mali traven je mesec, ko se začne prebujati narava. Pri starih Rimljanih se je ta mesec imenoval aprilis, kar pomeni odpreti, odpirati. V prenesenem pomenu to pomeni, da se začnejo odpirati popki. Stara slovenska imena za četrti mesec v letu so: štrtnik, deževnik, travnjek, jurijevščak, traven in kukavičji mesec. Še ta mesec nas bo pozdravil tudi največji krščanski praznik, velika noč. Prihaja torej čas butar in pirhov.

Ste vedeli, da kuka samo samec?

April je pogosto simboliziran kot mesec preporoda in novih začetkov, saj predstavlja prehod iz zimskega v pomladni čas. V prvih dneh aprila se v naše kraje vrne kukavica. Vsak par ima svoj določen okraj, na katerega druge kukavice ne smejo priti. Kuka samo samec. V deževnem in hladnem vremenu kukavica leta nizko ob tleh in obira žuželke po grmovju. Med našimi pticami je edina, ki si ne dela gnezda in ne skrbi za svoj zarod. Jajca podtika drugim mladim pticam in jim prepušča vso skrb za mladiče. Pa še eno ljudsko vražo si je dobro zapomniti. Prvo kukanje kukavice prinaša bogastvo, če boste v žepu le imeli kakšen kovanec.

Čebelarji so že zavihali rokave

Konec aprila se izleže že veliko trotov. Čebele se odpravijo na prve paše, predvsem na oljno repico in češnje. Zdaj je čas, ko se začne pojavljati rojilni nagon, zato čebelar neustrezne matice zamenja. Ker se je že dodobra otoplilo in lahko voskovni molj naredi veliko škode, čebelar zaloge satovja zažvepla.

Pomladna vrtna sezona v aprilu doseže vrhunec

Opravila v začetku meseca narekujejo direktne setve na gredo, presajanje sadik odpornih na mraz, nega še rastočih sadik in pripravo novih sadik. Z rastlinami, ki mraza in slane ne prenašajo, se še ne mudi. V plošče za vzgojo sadik aprila sejemo brstični ohrovt, kumarice, lubenice, melone, listnati ohrovt in por. Še vedno lahko sejemo vse kapusnice, ki jih bomo kot sadike presadili na prosto.
Neposredno na prosto lahko sejemo solate in endivijo, ko bo temperatura zemlje dosegla 8 stopinj Celzija, pa še korenček in peteršilj. Proti koncu meseca sejemo tudi blitvo, nizek fižol, rdečo peso, se pravi skoraj vse vrtnine. Počakamo pa z zelenjavo, kot so bučke, kumare in visoki fižol.

Ko bo vreme dopuščalo in bo zemlja dovolj suha, se lahko v tem mesecu lotite sajenja sadik cvetače, zelja, kolerabe, brstičnega ohrovta in solate. Začetek meseca pa je primeren za sajenje trajnic na zelenjavnem vrtu, kot so šparglji in rabarbara.
Plodovke presajamo na prosto šele v maju, s tem namreč ne gre hiteti, saj lahko še vedno pride do pozebe.

Ah, ta spomladanska utrujenost

Namesto da bi se dolgo skrivali pod odejo, raje pojdite ven. In pustite soncu prosto pot do spalnice. Svetloba vas bo prebudila iz zimskega spanja, spodbudila tvorjenje serotonina in tudi dopamina ter čez dan zavrla izločanje melatonina, zaradi katerega ste zaspani.

Gibanje na prostem poleg tega spodbudi krvni obtok. Naše telo na koži samo proizvaja vitamin D s pomočjo UVB-žarkov. Pozimi se sicer zaloge vitamina v našem zemljepisnem pasu nekoliko izpraznijo. To opazite po manjši storilnosti in oslabljenem imunskem sistemu. Na sonce torej! Od marca do oktobra bo glede na tip vaše kože dovolj 5 do 25 minut sonca na obrazu in rokah na dan, da boste napolnili zaloge. Po tem času pa ne pozabite na zaščitno kremo.

Svetovni dan zdravja, kreativnosti in Zemlje

Med omembe vrednimi dnevi je svetovni dan zdravja, ki ga praznujemo 7. aprila. Na ta dan je bila leta 1948 ustanovljena Svetovna zdravstvena organizacija, ki je ena izmed vodilnih organizacij, ki se spopada z aktualnimi zdravstvenimi vprašanji.
Omeniti velja tudi enega izmed novejših svetovnih dni – svetovni dan kreativnosti in inovacij, ki pri nas še ni tako zelo znan, a se o tej temi vedno več govori. Med pomembne dni spada tudi 22. april, ko praznujemo dan Zemlje. Ta dan je posvečen ozaveščanju o varovanju okolja.  

Stara pratika napoveduje

Ljudski rek govori, da ima mali traven devet vremen na dan. Tudi letos ne bo nič manj muhasto kot pretekla leta. Če malega travna sneži, siromaku zemljo gnoji; pravi še en znan rek.  In še nekaj vremenskih modrosti je aktualnih aprila: Če je april deževen, kmet ne bo reven. Če se aprila vreme smeje, se bo kisalo kasneje. Slana malega travna je bolj nevarna kot poleti toča in suša soparna.
Pomembno je vreme na sv. Jurija, 24. aprila. Jurij menda toplo vreme zakuri. In če Jurij toplo vreme zakuri, širom pomladi odpre duri. Kolikor dni bodo žabe pred Jurijem regljale, toliko dni bodo po njem molčale. 
Na zadnjo nedeljo v aprilu so dekleta v vaseh okrasila olupljeno smreko z rutami, eden izmed fantov pa se je oblekel v kostum z vejami in hodil po vasi. Zvečer so dekleta osmukala okrasje s smreke, fantje pa so vejevje vrgli v vodo. To je pomenilo konec zime. Vreme na svetega Jurija vpliva na obete vinske letine. Pravijo, da ako je na Jurjevo lepo vreme, bo dosti vina.

Mesec ovnov in zgodnjih bikov

Ljudje, rojeni v aprilu, v znamenju ovna in bika, imajo nekatere skupne značilnosti. Znani so po svoji veliki radovednosti, so zelo strastni in drzni, znajo biti zelo prepričljivi, prijateljstva pa jim veliko pomenijo.
Večina ljudi je radovednih, toda rojeni aprila so nadvse radovedni. Želijo vedeti vse, zato so morda nekoliko preveč vsiljivi in ​​se vmešavajo v stvari drugih ljudi, vendar se ne bodo predali, dokler ne bodo ugotovili, kaj jih zanima. Ne bojijo se pokazati radovednosti in ta lastnost jim pomaga, da postanejo pametnejši in uspešnejši. So zelo dobri prijatelji. Prijateljstva jemljejo zelo resno in jih negujejo. Čeprav imajo lahko okoli sebe veliko ljudi, bodo vedno imeli eno majhno skupino najbližjih prijateljev in ta vez bo trdna in posebna. Tudi sami imajo vedno posebno mesto v srcih svojih najdražjih.

Aprila se vreme spremeni, več ko ima leto dni

Izkoristite sončne žarke za kakšen izlet v naravo. S seboj pa ne pozabite vzeti dežnikov, saj april sedemkrat na dan spodi kmeta s polja stran. Za preganjanje utrujenosti pa so odlični tudi vonji po citrusih. Vonj po limoni zelo hitro poskrbi za novo energijo. Svež vonj poviša sposobnost koncentracije za 50 odstotkov. Še bolje: iztisnite pomarančo in limeto ter popijte sok.