Jesen in zima sta letna časa prehladnih obolenj, gripe, okužb dihal. V sodobnem tempu dela in življenja si ne moremo ali nočemo vzeti časa za počitek, ko nas telo opozori na oslabljen imunski sistem. Pomagamo si lahko z marsičem, kar imamo v domači kuhinji – bodisi kot preventivo, bodisi, ko že smrkamo, kihamo in kašljamo.
Imunski sistem ni posamičen organ v telesu, marveč je sistem. To pomeni, da je splet ali preplet usklajene dejavnosti organov, žlez in imunskih celic, od katerih imajo vsaka svojo nalogo. Marija Merljak, univ. dipl. ing. živ. teh., pravi, da za okrepitev imunskega sistema potrebujemo dovolj zaščitnih antioksidantov iz vrst barvil v sadju in zelenjavi.
Še posebej priporoča dovolj beljakovin živalskega izvora s cinkom (govedina, jagnjetina), dovolj fermentiranih mlečnih proizvodov (jogurt, kislo mleko), obilo česna in drugih čebulnic, jagodičja in rdeče pese (z manganom), korenovk (koleraba, vse vrste korenja). Ne pozabimo niti na naraven vitamin C, ki ga dobimo v sadju in zelenjavi (citrusi, jagodičje, hren, peteršilj ipd.).
Česnov kruh
Recept Helene Perko iz Društva podeželskih žena Gabrovka za kruh z domačim česnom. Marija Merljak: »Česen učinkuje razkuževalno od nog do glave, krepi imunsko obrambo našega telesa in je naravni antibiotik. Pri gripi je najučinkovitejši surov, kuhan pa pomaga celo proti raku.«
Potrebujemo 1 kg moke, 1 kocko kvasa, 4 žlice olja, ščep soli, 2 glavi česna, šopek peteršilja, mlačno vodo ali mleko po potrebi. Moko presejemo, ob robu damo olje in sol, v jamico razdrobimo kvas in nanj nalijemo malo mlačne vode ali mleka. Pustimo, da začnejo kvasovke delovati, dolivamo vodo ali mleko ter zgnetemo rahlo testo. Pokrijemo in pustimo vzhajati vsaj 45 minut. Medtem pripravimo namaz. Česen olupimo, peteršilj operemo, vse skupaj fino zmeljemo v blenderju. Testo damo na desko, ga nekoliko razvaljamo na debelino od 4 do 5 cm, po vsej površini namažemo z mešanico česna in peteršilja. Zvijemo kot potico, nato zvijemo štrukelj v polžka in damo v pehar, da vzhaja. Pred pečenjem hlebec prepikamo, da odstranimo morebiten zrak. Pečemo v ogreti pečici na 180 0C 1 uro.
Šato
Po receptu Milke Debeljak iz okolice Velikih Lašč. Marija Merljak: »Vinski šodo oziroma na Dolenjskem šato je tradicionalna krepčilna jed iz jajc, vina in sladkorja. Krepi celično delovanje in imunski sistem. Količine prilagodimo glede na število oseb.«
Potrebujemo jajca, sladkor, vino (1 jajce na 1dl vina, ki ga lahko razredčimo z vodo, sladkor po želji). Cela jajca in sladkor skupaj penasto vmešamo. V kozico posebej nalijemo vino in to previdno ogrejemo, a ne preveč. V to med mešanjem vlivamo penasto zmes jajca in sladkorja. Temperatura ne sme preseči 65 do 70 0C, da jajca ne zakrknejo. Odstavimo in ponudimo v kozarcih.
Prosena kaša s slivami
Recept Milke Debeljak iz Velikih Lašč. Marija Merljak: »Proso ima veliko silicija in vitaminov B, suhe slive pa flavonoide. Jed pri bolnih krepi organizem. Izboljša prebavo. Proso je zelo blagodejno pri alergijah, boleznih žolča, spodbuja rast dobrih bakterij v črevesju in zavira gnilobne, s čimer izboljšuje imunski sistem. Izboljšuje tudi spanje in pomaga pri hemoroidih.«
Potrebujemo 1 del prosene kaše in 3 dele vode ali mleka, pest namočenih suhih sliv brez koščic, malo masla, ščepec soli, sladkor po želji. Skuhamo kašo v oslajeni vodi ali mleku, pazimo, da je ne razkuhamo. Tik preden je kuhana, dodamo suhe slive brez koščic. Ko je vse skuhano, v jed dodamo maslo in sladkor po želji.
Zdravilna kura z brinovimi jagodami
Marija Merljak poudarja, da brinove jagode lajšajo izkašljevanje in izločanje sluzi pri kroničnih obolenjih, pa tudi pljučnem katarju. »Brinovo kuro se naredi preventivno v jesenskem času. Brinove jagode krepijo ves organizem, olajšajo izkašljevanje, pomagajo, da se hitreje izloči sluz pri kroničnih obolenjih, vnetju sklepov. Brinove jagode učinkujejo antibiotično. Stari ljudje pravijo, da gre brin tja, kamor antibiotik ne more. Za krepitev organizma uživamo brinove jagode 30 dni, začnemo z eno brinovo jagodo na dan, vsak dan zaužijemo eno več, do največ 15, nato število zaužitih jagod postopoma zmanjšujemo, vsak dan eno manj, do tridesetega dneva. Brinovo jagodo je treba dobro zgristi in pojesti. To nam bo očistilo kri, zmanjšalo sečno kislino pri protinu, koristilo pri revmatizmu, vnetjih sklepov in se nam pomagalo znebiti odvečnih maščob. Kapljico brinovega olja so nam v mojem otroštvu dajali na kocko sladkorja tudi pri bolečem grlu in prehladu.«