Čeprav se narava počasi pripravlja na počitek, lahko na okenskih policah ali balkonih še vedno gojimo čudovita zelišča in uživamo v njihovih aromah tudi v zimskem času. Jernej Mazej iz Ljubije pri Mozirju priporoča številna zelišča in začimbe, ki jih Slovenci pogosto uporabljamo, kot so rožmarin, timijan in žajbelj. Ta zelišča so prilagojena hladnejšim razmeram in lahko uspevajo na okenskih policah ali balkonih ne glede na letni čas. Poleg klasičnih zelišč Mazej priporoča tudi gojenje drobnjaka, ki je v kuhinji vedno dobrodošel, ter bazilike in citronke.
»Citronka je še posebej koristna v času prehladov, saj deluje kot močan antioksidant. Prav tako lahko gojimo na okenskih policah baziliko, ki je odlična za pripravo solat in juh, ter listno zeleno in origano.«
Popularno gojenje mikrozelenjave
V zadnjem času je izredno priljubljeno gojenje mikrozelenjave, ki je polna vitaminov in primerna za gojenje v manjših prostorih, kot so stanovanja. »Mikrozelenjava, kot so poganjki graha, rdečega zelja, kolerabice, mizune, kreše in celo rdeča pesa, je izjemno bogata z vitamini in odlična za pripravo svežih solat ali kot dodatek k jedem,« našteje Mazej, ki poudari, da je sajenje mikrozelenjave enostavno.
»Semena posadimo na gosto in ko rastline razvijejo prve klične liste, jih lahko porežemo in uporabimo v kuhinji. Pridelek imamo že v 7 do 14 dneh, kar omogoča, da smo vso zimo preskrbljeni s svežimi vitamini.« Mazej poudarja, da je pri gojenju zelišč in mikrozelenjave ključno, da se izognemo postavitvi lončkov v bližino radiatorjev, saj to rastlinam škoduje. Postopno sejanje različnih vrst mikrozelenjave zagotavlja stalno zalogo svežih vitaminov, kar je še posebej pomembno v zimskih mesecih.
Kaj pa zimski vrt?
»Zimski vrt je v tem času več kot pripravljen, da ga oživimo in v njem začnemo gojiti različne rastline. Ko se narava na prostem že počasi umirja, lahko v zimskem vrtu ustvarimo prijetno zatočišče za rastline, ki jih želimo ohraniti skozi zimo. Zdaj je pravi čas, da presadimo nekatere občutljivejše rastline, kot so citronke, bazilika in limonska trava, ki na prostem ne bi preživele hladnejših dni. Prav tako lahko v zimskem vrtu prezimijo citrusi, ki so bili do zdaj na prostem,« odgovarja Mazej, ki pravi, da nam zimski vrt omogoča, da tudi v hladnejših mesecih pridelujemo zelenjavo, kot so solata, redkvice in zelišča, ki jih pogosto uporabljamo v kuhinji.
»Pomembno je, da se osredotočimo na rastline, ki jih dejansko pogosto uporabljamo in uživamo, saj bo vrt tako resnično v uporabi in nam bo prinašal zadovoljstvo. Gojenje rastlin zgolj zaradi trenutnih modnih trendov nima smisla, če teh ne znamo pravilno uporabiti ali nam preprosto niso po okusu,« pravi.