S peko kostanja zbirali za maturantski izlet

Peka kostanja 1973
Muzej Velenje

Po nekaterih domovih že diši po jesenskih dobrotah. Upamo, da bo kmalu v naših krajih zadišalo tudi po pečenem kostanju. Kostanj je trdoživo drevo, ki lahko zraste do 30 metrov v višino. Njegov les je kakovosten in trpežen, zato se pogosto uporablja v gradbeništvu, za izdelavo sodov in pohištva. Zaradi visoke vsebnosti taninov je tudi odporen proti gnitju. Drevesa kostanja lahko živijo zelo dolgo.

Plodovi kostanja so slastna jesenska dobrota, ki se ji težko izognemo. Je priljubljen del jesenskih praznovanj in sejmov v mnogih evropskih državah. Pečen je še posebej okusen prigrizek na tržnicah in praznovanjih, kot so npr. martinovanje in kostanjevi prazniki v Sloveniji ter drugih državah, v Italiji, Španiji in Franciji.

Nekdaj so ga pekli tudi velenjski gimnazijci. V muzejskem arhivu hranijo jesenski fotografiji Ljubana Naraksa, ki je v svoj objektiv ujel velenjske gimnazijske maturante, ki so pekli kostanj. Čeprav je bil jesenski čas, so bili z mislimi že na maturantskem izletu. Ena izmed idej kako priti do dodatnega denarja, je bila ravno peka in prodaja kostanja. V prvem letu so bili očitno precej uspešni, saj so s tem nadaljevali še v naslednjih letih.

Peka kostanja 1973
Muzej Velenje