Ne bodi slon, uporabljaj bonton

Bonton pri mizi
Naš čas

Še znamo uporabljati bonton? Ali so se pravila lepega obnašanja že povsem izgubila? Beseda bontón izhaja iz francoščine in pomeni dober ton. Poznamo več bontonov. Tistega pri mizi, pri oblačenju, pri poslih, v šoli, kinu, gledališču, na avtobusu in tudi v digitalnem svetu. Gre za način ravnanja, ki izraža spoštovanje, vljudnost in kulturno vedenje do drugih.

Osnovne besede bontona so prosim, hvala, oprostite in izvolite.

Gre za splošno konvencionalne oblike obnašanja, ki veljajo v določenem okolju. Pravil spodobnega vedenja ni mogoče vsesplošno definirati, saj so odvisna od kulture, časa, družbenega sloja ... Z uporabo zgornjih besed se pogosto izognemo neprijetnim situacijam, ko kršimo bonton.

Tudi pravilno sedenje je del bontona

Bonton v šoli se nanaša na pravila in norme lepega vedenja, ki jih učenci in učitelji upoštevajo v šolskem okolju. Pomaga ustvariti prijetno in spoštljivo okolje za vse udeležence. Nekateri ključni elementi šolskega bontona so: pozdravljanje učiteljev in sošolcev ob prihodu, spoštovanje do učiteljev in sošolcev, tako v pogovoru kot pri sodelovanju v razredu, uporaba vljudnostnih izrazov, kot so "prosim", "hvala", "oprosti". Tudi pravilno sedenje je del bontona, poslušanje učitelja in ne prekinjanje brez potrebe, upoštevanje navodil učitelja in postavljanje vprašanj ob primernem času in dvigovanje roke, če želimo govoriti. Kaj pa vedenje do sošolcev?  Potrebno je spoštovanje raznolikosti in drugačnosti, izogibanje norčevanju, žaljenju ali ustrahovanju, pomoč sošolcem, če jo potrebujejo, na primer pri učenju ali domačih nalogah. Bonton v šoli je pomemben, saj ustvarja spoštljivo in prijetno okolje, kjer se lahko vsi učenci učijo in razvijajo brez motenj ali nelagodja.

Še znamo jesti spoštljivo in v miru?

Bonton pri mizi se nanaša na pravila lepega vedenja med jedjo, ki izražajo spoštovanje do drugih in skrb za prijetno vzdušje. Pomembno je, da počakamo, da vsi sedijo za mizo, preden začnemo jesti. Še prej pa poskrbimo za osebno higieno – umivanje rok. Sedimo vzravnano, ne naslanjajmo se na mizo. Tudi komolci ne sodijo na mizo med jedjo – roke naj bodo na robu mize ali v naročju, če ne jemo. Jemo z zaprtimi usti in ne govorimo s polnimi usti. Ne preglasujmo drugih in poskrbimo, da pogovor ostaja prijeten in vljuden. Če nekaj potrebujemo (na primer sol ali kruh), prosimo, naj vam to podajo, namesto da segamo čez mizo. Hrane ne kritizirajmo in pohvalimo gostitelja, če je bil obrok prijeten. Telefoni in druge naprave ne sodijo na mizo. Osredotočimo se na družbo pri mizi in se vedimo spoštljivo do hrane in gostitelja.

Točnost je lepa vrlina

Poslovni bonton je skupek splošno sprejetih pravil vedenja v poslovnem svetu, ki veljajo v določeni družbi v določenem času. V različnih dobah so se pravila bontona nekoliko spreminjala, vendarle pa obstajajo določene norme spremenljivega obnašanja, ki se jih je v poslovnem svetu potrebno držati v vseh časih. Točnost je osnova, na kateri nato gradite vsak nadaljnji korak na poslovni poti. Če niste točni ter pustite nekoga čakati, ga s tem žalite, saj netočnost kaže na pomanjkanje spoštovanja do te osebe.
Kdor ni točen, običajno velja tudi za nezanesljivega. S takšno osebo nihče ne želi sklepati posla. Netočnost se v poslovnem svetu pogosto razume tudi kot brezobzirnost.

Rokovanje je in bo temelj za uspešno poslovno sodelovanje – vpliva na prvi vtis, ki ga nekdo dobi o vas pa tudi na uspešno sklenjen posel. Gre za enostavno gesto, ki pa ogromno pove o vas kot osebi in poslovnem subjektu. Stisk roke mora biti odločen in čvrst, a ne premočan. Prav tako naj rokovanje ne bo predolgo. Nikoli ne pozabite reči »hvala« in »prosim«. Z njima izražate spoštovanje in hvaležnost. S tema preprostima čarobnima besedicama lahko pogosto dosežete več kakor z dolgovezenjem ali zapletenimi govori.

Med sestankom utišajte telefon

Na sestanku vso svojo pozornost in energijo namenite temam, o katerih razpravljate in pustite svoj mobilnik v torbi. Prav tako izklopite zvok, da vas zvonjenje ali vibriranje ne bodo motili, ko boste govorili o pomembnih rečeh. In še enkrat preberite sporočilo, ki ga nameravate poslati. Preglejte tekst s slovničnega vidika in preverite, ali ste v njem zapisali vse, kar ste nameravali poslati. Elektronsko sporočilo mora imeti rdečo nit, uradni nagovor in zaključni pozdrav ter podpis. V času digitalizacije je namreč elektronsko sporočilo postalo enakovredna oblika poslovne korespondence. Preden stisnite »pošlji«, imejte pred očmi tudi to, da so zapisane besede večne.

V kino in gledališče pridite pravočasno

Vstopite tiho in sedite brez prevelikega hrupa ali motenja drugih. Telefon seveda utišate. V gledališče se običajno oblečete bolj elegantno, saj gre za kulturni dogodek. Zelo formalno oblačenje ni nujno, vendar so primerna čista in urejena oblačila. Ko se pomikate proti sedežu, se obračajte z obrazom proti ljudem, ko greste mimo, da ne bi trkali ob njihove noge.
Med predstavo bodite tihi. Pogovori, šepetanje, smeh ali komentarji lahko motijo druge in so neprimerni. Počakajte, da se predstava popolnoma konča, preden zapustite svoje mesto. Odhajanje sredi predstave je nevljudno. Na koncu predstave je primerno ploskati igralcem za njihovo delo, lahko pa tudi vstati za poseben aplavz, če je predstava izjemna.

Ustrezno oblačilo za različne priložnosti

Bonton oblačenja določa pravila primernosti in urejenosti pri izbiri oblačil za različne priložnosti. Ustrezna izbira oblačil izraža spoštovanje do dogodka, okolja in ljudi, s katerimi ste v stiku.
Formalni dogodki (poroke, svečane večerje, poslovni sestanki, podelitve) zahtevajo elegantno obleko, kot so obleka in kravata za moške ter elegantna obleka ali kostim za ženske.
Za polformalne dogodke (večerje, poslovna srečanja, kulturni dogodki) je primerno bolj sproščeno, a še vedno urejeno oblačenje, kot sta srajca s hlačami za moške in obleka ali bluzon za ženske.
Za sproščene priložnosti (pikniki, nakupovanje, druženja s prijatelji) so oblačila lahko bolj udobna in sproščena, kot so kavbojke, majice, športna oblačila.
V vsaki situaciji je pomembno, da izberete oblačila, ki ustrezajo dogodku in okolju. Če niste prepričani, je boljše biti rahlo bolj urejen kot preveč sproščen. Pomembna pa je tudi čistost pa tudi zmernost pri uporabi nakita in dodatkov, sploh pri ženskah. Preveč nakita ali preveč vpadljivi dodatki lahko izpadejo neprimerno, še posebej na formalnih dogodkih.