Igralci ameriškega nogometa izbirajo reprezentanco

Na igrišču ob mestnem stadionu so opravili prvi reprezentančni trening.
Naš čas

Iz devetih ekip, ki v slovenski ligi igrajo brezkontaktni ameriški nogomet, bodo sestavili reprezentanco za evropsko in svetovno prvenstvo ter olimpijske igre

Velenje, 13. julija – V novembru 2021 je ekipa mladih fantov ustanovila društvo Klub ameriškega nogometa Črni rudarji – Black Miners. Na pobudo Lazarja Stojanova, ki ima z ameriškim nogometom kot igralec in trener že večletne izkušnje, je tako nastal klub, v katerem so obudili brezkontaktno različico ameriškega nogometa, tako imenovani flag football.

Preteklo soboto so na umetni travi ob Mestnem stadionu opravili reprezentančni trening, na katerem so združili vse ekipe ameriškega nogometa v Sloveniji. V državnem prvenstvu igra osem ekip, sicer jih deluje devet. »Flag nogomet je zdaj v celi Evropi dosti bolj popularen, ker bo leta 2028 v Los Angelesu na olimpijskih igrah. Trenutno smo začeli priprave za naslednje evropsko prvenstvo, potem sledi svetovno in gremo naprej proti olimpijskih igram,« je povedal Lazar Stojanov in pohvalil igralce, ki so po celi Evropi na evropskih tekmovanjih pokazali odlične rezultate. »Imamo zelo dobre ekipe, ki vsako leto tudi v državnem prvenstvu kažejo napredek. Trenutno so počitnice, pa vidite, da imamo približno 25 igralcev na igrišču, kar je veliko. To je zdaj prvi krog, do konca izbire reprezentance bomo prišli na 12 do 15 igralcev, ki bodo predstavljali Slovenijo na naslednjih prvenstvih,« je komentiral trening.

Lani tretji, letos želijo višje

V čem se ameriški nogomet razlikuje od evropskega in kakšna je različica brezkontaktnega nogometa oz. flag nogometa? Lazar Stojanov: »Prva razlika je že to, da se žoga lovi z rokami in naš končni cilj je, da s podajanjem žoge pridemo do zadnje cone, kar je v navadnem nogometu gol. Igrata se dva polčasa po 20 minut.«

Še več tem športu, klubu Črni rudarji in reprezentanci je povedal Aleš Makuc, glavni trener tako pri Črnih rudarjih kot zdaj tudi pri reprezentanci. »Danes imamo več članov, kot na začetku, kar se tudi pozna pri igri. Lahko se pohvalim, da smo lani Črni rudarji osvojil tretje mesto v državnem prvenstvu, letos ciljamo še višje. Predvsem pa naj poudarim, da se ta šport razvija, naš klub se razvija.«
Brezkontaktna različica ameriškega nogometa je, čeprav je v Sloveniji že od leta 2005, še vedno nepoznana. »Tako kot vsi ameriški športi, ki pridejo v Evropo,« pravi Makuc.

»Mi se poskušamo promovirati na vseh socialnih omrežjih, preko medijev. Trudimo se, da tudi naši člani širijo besedo v tem športu. Treniramo na igrišču ob Mestnem stadionu dvakrat tedensko, tako da kdor hoče in kogar to ga zanima, nas najde tukaj,« je povabil gledalce in potencialne nove igralce.

Septembra zaključek lige v Velenju

Liga poteka čez celo leto, v pomladanskem in jesenskem delu. »V spomladanskem delu smo imeli tri turnirje po različnih mestih v Sloveniji. Trenutno smo Črni rudarji drugi na lestvici, tako da nam kaže boljše kot lani. Jesenski del se začne septembra, se pravi dva turnirja rednega dela in pa potem play off-i, ki bodo letos pri nas doma, v Velenju 28. septembra.« Makuc še pove, da so letos sodelovali na Hrvaškem na mednarodnem turnirju Adria in zasedli osmo mesto med 54. svetovnimi ekipami, kar je velik uspeh.

Med cilji kluba je tudi oblikovanje več selekcij, a imajo za zdaj premalo članov, da bi jih lahko delili. Med fanti v članski ekipi igra tudi 14-letno dekle. »Nimamo starostnih omejitev. Trudimo se šport predstavljati na različne načine. Sodelovali smo na dnevih športa Športne zveze Velenje, hodimo po osnovnih šolah. Ampak saj veste, kako je: nogomet, košarka, odbojka, ti športi so še vedno pred nami. Ta šport igrajo tudi ženske, mi za to nimamo kandidatk, dve slovenski društvi pa imata tudi ženski ekipi,« pove Makuc in še, zakaj se to imenuje brezkontaktni nogomet in v angleščini flag (zastava) football.

»Igralec ima ob pasu obešeni dve zastavici in v bistvu ti mora nasprotnik, namesto da te podre, poruši tako kot pri ameriškem nogometu, ki ga vidimo na televiziji, izpuliti zastavico in s tem prekine akcijo. Nogometaši imajo obute športne copate ali tudi kopačke, lahko imajo rokavice za boljši oprijem žoge, ta pa je seveda jajčasta,« še pove Aleš Makuc.