Dela na vročevodu pri Merkurju stekla

Dela na toplovodu
Naš čas

Velenje, 30. julija – Komunalno podjetje Velenje je začelo z obnovo kritičnega dela vročevodnega omrežja na lokaciji trgovskega centra Merkur. Gre za celovito obnovo magistralnega vročevoda, odseka v dolžini 250 metrov, ki poteka v smeri od Termoelektrarne Šoštanj do Centralne energetske postaje (PE Energetika). To je del omrežja, ki je predviden za obnovo v sklopu obnove 8.450 metrov vročevodnega omrežja, katerega obnova je predvidena do leta 2028.
Prva faza Preobrazbe sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline, ki je vredna 27 milijonov evrov, je tako v teku. Ko bodo obnovljeni vsi vodi, bodo tudi izgube v tem energetsko učinkovitem sistemu manjše. S to fazo preobrazbe bodo ustvarili prihranke v višini do 22.000 MWh toplote letno.
Druga faza pomeni nadomestne obnovljive vire energije za ogrevanje Šaleške doline, ki bodo v celoti nadomestili premog. Intenzivni dogovori o umeščanju najboljše možne kombinacije obnovljivih virov energije, ki bodo v celoti nadomestili premog, še potekajo.
Tretja faza, ki poteka sočasno, pa pomeni energetsko sanacijo stavb, ki prinaša znatne prihranke pri porabi toplote. Analiza delovne skupine MO Velenje, kjer so sodelovali tudi zaposleni Komunalnega podjetja Velenje, je namreč razkrila, da ima samo 10 objektov (4 %) na območju Velenja izvedeno celovito energetsko sanacijo.