Umrl je Jože Krajnc (3. 4. 1953–27. 7. 2024)

Jože Krajnc
Naš čas

V soboto, 27. julija, je na svojem domu v središču Šmartnega ob Paki umrl Jože Krajnc, plodoviti kulturni ustvarjalec, novinar, športni delavec ter vsestransko dejaven član lokalne in širše skupnosti. S svojim delom in osebnostjo je pomembno zaznamoval domači kraj ter v njem na različnih področjih pustil neizbrisen pečat. Za njegov velik prispevek h kulturnemu in družbenemu razvoju občine ter za njegov doprinos k njeni prepoznavnosti se mu je Občina Šmartno ob Paki ob lanskem občinskem prazniku zahvalila s podelitvijo plakete Občine Šmartno ob Paki.

V njegov spomin bo v sredo, 31. 7. 2024, v Kulturnem domu Šmartno ob Paki žalna seja, ki se bo pričela ob 19. uri. Pogreb bo v četrtek, 1. 8. 2024, ob 17. uri na pokopališču v Šmartnem ob Paki. Žara bo v mrliški vežici od 13. ure dalje.

V sredo po žalni seji bo v Kulturnem domu Šmartno odprta žalna knjiga, vanjo pa se bo mogoče vpisati tudi ob mrliški vežici pokopališča Šmartno ob Paki v četrtek od 13. ure dalje.

Jože Krajnc je bil dolgoletni član in soustvarjalec Gledališča pod kozolcem, gledališke skupine Kulturnega društva Šmartno ob Paki. Na oder je stopil pri rosnih desetih letih in od takrat blestel v številnih glavnih vlogah. Udeležil se je zavidljivega števila gledaliških srečanj in festivalov. Kot igralec, še pogosteje pa kot režiser je sodeloval s številnimi amaterskimi gledališči; največkrat v Galiciji, Preboldu, Velenju, na Izlakah in v Rogaški Slatini. Lansko leto je ob svojem 70. rojstnem dnevu in 60-letnici udejstvovanja v gledališču ustvaril mono predstavo z naslovom »Moje kulturno življenje«, s katero je na njemu lasten sproščen in duhovit način orisal svojo zasebno in profesionalno pot.

Kot voditelj ali scenarist in režiser je soustvaril mnogo proslav, prireditev ob občinskem prazniku in drugih dogodkih v občini in drugod, svoje znanje in bogate izkušnje pa je kot mentor rad predajal tudi mladim gledališčnikom.

Največ Slovencev se ga verjetno spomni iz časa, ko je s kolegom Jožetom Robido sooblikoval izjemno priljubljeni humoristični duet »Strašna Jožeta«.

Kot novinar je Jože Krajnc sprva delal za tednik Naš čas in časnik Večer, kasneje pa se je zaposlil na RTV Slovenija ter se kot urednik, scenarist ali redaktor podpisal pod več kot 1500 razvedrilnih oddaj.

Nekaj let je skrbel za odnose z javnostmi Občine Šmartno ob Paki in Mladinskega centra Šmartno ob Paki; bil je tudi prvi urednik občinskega glasila ŠOP.

Vrsto let je deloval tudi na športnem področju. Ko je šmarški nogomet doživljal svoj razcvet, je bil sekretar kluba, kasneje tudi njegov direktor in predsednik.

Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade: srebrno Napotnikovo značko, priznanje OF, priznanje župana Občine Šmartno ob Paki, jubilejno Linhartovo značko, nagrado za najboljšo režijo na Festivalu gledališke komedije v Pekrah, štirikrat zlato Linhartovo značko za igralske dosežke, v obdobju 1995−2010 štirikrat nagrado TV Viktor za oddaje, pri katerih je sodeloval kot scenarist, redaktor ali humorist, priznanje Sveta OI JSKD Velenje in, kot že navedeno, plaketo Občine Šmartno ob Paki.

Ustvarjalen je bil do zadnjega dne. Tako bo žal neuresničenih ostalo veliko njegovih idej. Pogrešali ga bomo!  

V našem spominu bo Jože Krajnc ostal človek, ki je s svojim humorjem, delavnostjo, prisrčnostjo in predanostjo obogatil naš vsakdan in praznik. Zato smo ga cenili, zato se ga bomo spominjali s hvaležnostjo in s spoštovanjem!

Družini, prijateljem in vsem drugim, ki so ga imeli radi, izrekamo iskreno sožalje!

Občina Šmartno ob Paki