Vsake vode jih je strah

Črna na Koroškem
Naš čas

Mislinja, Črna na Koroškem, 28. julija – Nedeljsko sicer kratko deževje je znova odprlo stare rane in veliko škode povzročilo v severni Sloveniji. Župan Občine Mislinja Bojan Borovnik je povedal, da je neurje zelo poškodovalo gozdne ceste ter povzročilo veliko škode v Srednjem Doliču, Kozjaku, Razborci, Dovžah in Mislinjskem grabnu.
“Dodatna škoda je na lokacijah, kjer še poteka sanacija po lanskih poplavah, zato moramo te poškodbe čim prej sanirati. Dogovarjamo se z vodarji, zasebniki, ki lahko pomagajo, da ne bi nastajala še večja škoda. Kakšna ta bo, še ocenjujemo, saj je treba pregledati veliko terena, nas pa je premalo.”

Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak je v nedeljo z žalostjo gledala, kako vode znova zalivajo kraj in poplavljajo hiše ljudem, ki so jih komaj dodobra sanirali od lani. Zakaj znova Črna? “Vpeta je med same planine in gore. Ne nazadnje imamo tu povirja različnih vodotokov, velik problem so hudourniki. Mislim, da je država v preteklosti zamudila veliko let, ko ni očiščevala teh vodotokov in hudourniških pritokov. Zato bi bilo treba to ponovno pogledati, evidentirati, saj se včasih pojavijo tudi tam, kjer jih včasih ni bilo,” je dejala županja.

17 družin se je zdaj znova po lanskoletni ujmi znašlo v podobnem položaju kot lani. Romana Lesjak: “Gre za popolnoma drug razlog poplav. Lani je bil razlog to, da so zaradi obilnega dežja reke in pritoki prestopili bregove, zdaj pa je največji problem povzročila meteorna kanalizacija, ki ni utegnila požirati takšnih količin vode. Hkrati so velik problem povzročili tudi hudourniki, ki so udarili čez pregrade in zasuli spodaj nekaj hiš. Kaže, da so mogoče ta področja bolj kritična in bo treba pogledati, kaj lahko naredimo tudi sami,” je o razlogih razmišljala županja, ki dodaja, da bodo od države zatevali poplačilo škode sedanjega neurja in pohitritev postopkov. Napovedani so tudi obiski državnih sekretarjev in služb, ki se ukvarjajo z odpravljanjem posledic poplav.

Ljudje so znova na terenu vse dni, pri tem pa nejevoljni, saj menijo, da bi se morala dela izvajati hitreje oziroma biti na določenih delih že končana.