Anja Zupanc iz Centra za krepitev zdravja, ZD Velenje, pojasnjuje: "Dodajanje polnozrnatih izdelkov k našim jedem je preprost način za izboljšanje prehrane. Žita so semena trav, ki so že dolgo del osnovne prehrane. So zrna, ki so lahko nedotaknjena, zmleta, zdrobljena ali kosmičena in morajo po odstranitvi neužitnih delov vsebovati enake relativne deleže kot nedotaknjeno žitno zrno. Zrno sestoji iz treh delov, in sicer so zunanja ovojnica otrobi (bogati z vlaknino), v sredini je kalček (bogat z mikrohranili), največji del predstavlja endosperm (bogat s škrobom). Žita so odličen vir vitaminov, vsebujejo vitamina A in E ter vitamine B-kompleksa. Hkrati so bogat vir mineralov, kot so železo, magnezij, selen, kalij, fosfor, cink in baker.
Kot zanimivost naj povem, da lahko polnozrnati izdelki vsebujejo do 75 odstotkov več mikrohranil kot rafinirana žita. Polnozrnati izdelki so bogati s prehransko vlaknino, ki je izjemno pomembna za našo prebavo (lažje odvajanje, vezava holesterola v blato, posledično se ga manj absorbira v kri, počasnejše sproščanje glukoze v kri), hkrati pa nas ščiti pred raznimi kroničnimi nenalezljivi boleznimi. Že če zamenjamo kos belega kruha s polnozrnatim, to prinese 6 g prehranske vlaknine dnevno. Pomagajo zmanjšati tudi tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, rak (predvsem danke in debelega črevesa) ter bolezni srca in ožilja. Raziskave so pokazale, da uživanje 50 g polnozrnatih izdelkov na dan zmanjša tveganje kardiovaskularnih bolezni za 20 odstotkov.
Polnozrnati izdelki so tudi prijazni do planeta, kar pomeni, da imajo manjši vpliv na okolje. Zelo pomembno pa je to, da nas nasitijo ter jedem dodajo okus in teksturo. Na trgovskih policah imamo danes ogromno izdelkov z oznakami, kot so: večzrnati izdelki, rjavi izdelki, izdelki, obogateni s semeni, polnozrnati izdelki, …), a vseh ne gre metati v isti koš. Zato ni enostavno prepoznati, kdaj zares gre za izdelek iz polnozrnatih žit in kdaj ne. Pomembno je, da se pri nakupu osredotočimo na informacije, ki jih ponuja deklaracija.«