Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo slovenska gospodinjstva vabi, da se pridružijo izpolnjevanju kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane, ki poteka od 15. novembra do 15. decembra 2024 v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE. Gospodinjstva dnevnike vodijo po spletni aplikaciji, ki omogoča preprosto beleženje odpadne hrane. Dnevniki bodo omogočili pomemben vpogled v količino in sestavo odpadne hrane, na podlagi rezultatov pa bo ministrstvo lahko oblikovalo ukrepe za zmanjševanje količin odpadne hrane v slovenskih gospodinjstvih.
»Vsako leto v slovenskih gospodinjstvih zavržemo precejšnje količine hrane, pri čemer užitni del predstavlja kar tretjino vse odpadne hrane,« poudarja Darja Meglič, ki pri projektu LIFE IP CARE4CLIMATE skrbi za področje zmanjševanja odpadne hrane. »Prav natančni podatki, zbrani v sodelovanju z gospodinjstvi, nam bodo omogočili, da bomo lažje razumeli, zakaj hrana pristane med odpadki, in tako skupaj začrtali rešitve za zmanjšanje nepotrebnega odpadka v slovenskih gospodinjstvih.«
Stran pa ne bomo metal'
Na ministrstvu s sloganom, pod katerim vodijo vse aktivnosti za zmanjševanje odpadne hrane »Stran pa ne bomo metal'«, opozarjajo na modrosti naših babic. »Prizadevamo si ozaveščati o pomenu spoštovanja hrane na ljudem razumljiv način. Živimo v času izobilja, zato pogosto pozabimo, da se moramo tudi do hrane vesti bolj odgovorno. To je nenazadnje predpogoj za trajnostno prihodnost," pravi Megličeva.
Z izpolnjevanjem kuhinjskega dnevnika lahko gospodinjstva preverijo, koliko hrane zares konča med odpadki in kateri živilski izdelki jim pogosto ostajajo. Poleg neposrednega finančnega prihranka sodelovanje prispeva k pomembnemu cilju: pridobivanju natančnejših podatkov o odpadni hrani, kar je temelj za oblikovanje učinkovitih ukrepov za zmanjšanje količine odpadne hrane v Sloveniji. S podatki, pridobljenimi iz kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane, bodo dopolnili poročila Statističnega urada Republike Slovenije in pripravili smernice za boljšo ozaveščenost gospodinjstev o odpadni hrani.
Kako sodelovati?
Vsako gospodinjstvo kuhinjski dnevnik odpadne hrane izpolnjuje sedem zaporednih dni ter beleži vrsto in količino odpadne hrane – od kruha do mlečnih izdelkov in zelenjave, pri čemer ločuje užitni in neužitni del odpadne hrane. Dnevnik vključuje tudi informacije o tem, kako hrana konča med odpadki (biološki odpadki, kompost ipd.). Merjenje je preprosto – hrano, ki jo zavržete, stehtate s kuhinjsko tehtnico ali ocenite njeno maso.
Za sodelovanje gospodinjstvo potrebuje le kuhinjsko tehtnico (ocena mase zadostuje, če tehtnica ni na voljo). Navodila za izpolnjevanje kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane in odgovori na pogosta vprašanja so dostopni na spletni strani projekta dnevniki.samo1planet.si.
Vsako gospodinjstvo, ki bo uspešno izpolnilo kuhinjski dnevnik odpadne hrane, bo imelo priložnost osvojiti praktične nagrade kuhinjskih pripomočkov (predpasniki, posode za shranjevanje hrane in kuhalnice) ali sodelovati na kuharski delavnici s priznanim kuharjem.
Zaščita zasebnosti zagotovljena
Vsi podatki, zbrani v okviru projekta, so zaupni in bodo obdelani v posplošeni obliki. Posamezni podatki ne bodo nikoli objavljeni ali posredovani tretjim osebam, ampak bodo obravnavani kot del združenih statističnih analiz.
Z udeležbo v akciji kuhinjskih dnevnikov odpadne hrane gospodinjstva postanejo del pomembne pobude za zmanjšanje količin odpadne hrane in trajnostno prihodnost Slovenije. Pridružite se akciji ter prispevajte k odgovornemu ravnanju s hrano v vašem gospodinjstvu in širši družbi!