Jože Kugler, že šestič kletar leta

Jože Kugler
Naš čas

Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki je na Veseli Martinovi soboti razglasilo kletarja leta 2024 – Vino je mlado in nabrito, a za zdaj odlično

Šmartno ob Paki, 9. novembra – Jože Kugler iz Malega Vrha v Občini Šmartno ob Paki je eden večjih, a še vedno butični vinogradnik v Društvu vinogradnikov Šmartno ob Paki. V vinogradu obdeluje 2.300 trsov vsaj osmih vrst grozdja, v kleti pa neguje od 6 do 7 tisoč litrov vina na leto.

»Za toliko vina moram grozdje še dokupiti. Zaradi pozebe in nekaj malega tudi suše smo ga letos kupili malo več kot običajno,« je pojasnil vinogradnik, ki je v okviru Društva vinogradnikov Šmartno ob Paki že šestič prejel naziv kletar leta.

»Ponosen sem na ta naziv, saj potrjuje, da ohranjamo ali še dvigujemo kakovost vin. Temu v prid govori tudi dejstvo, da s prodajo rujne kapljice nimamo težav. Čez prag naše kleti je v zadnjem času vstopilo kar veliko turistov iz različnih držav. Svet Martin je »prinesel« mlado vino. Je za zdaj kakovostno, je pa tudi nabrito, saj so njegove sladkorne stopnje višje v primerjavi z lanskim letnikom, tudi vsebnosti alkohola je višja. V kleti bomo morali biti zelo pozorni, da ga bomo z ukrepi usmerili na pravo pot. Zato bi v tem trenutku težko rekel, da smo kakovost že ohranili. Njegova »vsebina« se namreč spreminja iz dneva v dan. Predvidoma šele februarja prihodnje leto bomo videli, pri čem smo. Ob skrbnem kletarjenju se nadejam, da bomo znova govorili o odličnem letniku.«
Kugler je še dejal, da se vinski okus potrošnikov v zadnjem času ni bistveno spremenil. Tujci imajo raje suha, Slovenci bolj sladka vina. So pa tu in tam tudi izjeme. Kaj pa pridelovanje penine, ki je med vinogradniki moderno? Tudi za Kuglerje, je pritrdil sogovornik, predstavlja penina izziv. Načrtovali so, da se ga bodo lotili letos. V ta nam so že zasadili trto, a je njihove namere preprečila pozeba. »Čeprav imamo novo in veliko klet, bi za pridelavo penine potrebovali še več prostora, tako da bo treba še kaj dograditi.«

Čeprav je v vinogradu in nato v kleti veliko dela, mu voljo in zagon ter veselje vliva podpora ostalih družinskih članov. Če bi imel možnost, kaj bi storil, da bi bila dejavnost pridelava in predelava grozdja bolj zanimiva, kot je danes? »Več pozornosti bi namenil malim vinogradnikom. Država gre velikim nasproti, mali pa smo odvisni od samega sebe. Mislim, da se glede tega stvari kmalu ne bodo spremenile. Upanje pa ostaja in zanj pravijo, da umre zadnje,« je sklenil Jože Kugler.