7. mednarodni festival vezenja v Velenju

Festival vezenja
mov

V petek in soboto, 25. in 26. oktobra, bo v Rdeči dvorani Velenje potekal 7. mednarodni festival vezenja. Dogodek pripravlja Muzej Velenje skupaj z Mestno občino Velenje, Univerzo za III. življenjsko obdobje Velenje in številnimi velenjskimi javnimi zavodi. Dogodek, ki ima v Velenju že dolgo tradicijo, bo postavil na ogled domače in tuje unikatne vezenine, dogajanje pa bo popestril bogat kulturni program. Tema letošnjega festivala so vezeni namizni prti in prtički.

V okviru festivala pripravljajo razstavni kotiček, v katerem bo razstavljena zbirka narodnih noš Šaleškega folklornega društva Koleda, zbirka vezenih prtov iz Šakiai regije iz Litve, tematski keramčni izdelki KUD Gambatte, Knjižnica Velenje pa pripravlja knjižni kotiček tematske literature. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi izdelke dijakov Srednje storitvene šole Velenje ter Gimnazije Velenje (Umetniška gimnazija – likovna smer). Med več kot 230 udeleženci in razstavljavci bodo številni posamezniki ter predstavniki društev, ki se ukvarjajo z vezenjem – tako iz Slovenije, kot tudi iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Italije, Francije in Litve. Festival bo z nagovorom odprl župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol.

Mednarodni festival vezenja je namenjen promociji vezenja kot pomembnega elementa naše kulturne dediščine in tudi širšega področja tekstilne in oblačilne dediščine. Tako kot vsa leta doslej, bo del programa festivala posvečen strokovnim predavanjem. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili predavanju Jožice Grobelnik z naslovom Vezenine od zibeli do groba ter Mateje Krašovec Pogorelčnik Veziljstvo v izzivu časa: med tradicionalnim in sodobnim.

Tudi letos bo potekal tekmovalni programa festivala. Ob zaključku festivala bodo podelili nagrade najboljšim izdelkom, ki jih bo ocenila petčlanska strokovna žirija. Predsednik žirije bo dr. Bojan Knific, kustos Tržiškega muzeja in raziskovalec slovenske oblačilne kulture.