Komunalno podjetje Velenje bo vzdrževalo javne prometne površine

Tjaša Oderlap
Naš čas

Priprave na prvo sneženje in zimsko sezono – Širitev ekipe in nakup nove opreme za vzdrževanje cest

Komunalno podjetje Velenje bo novembra prevzelo novo pomembno dejavnost – redno vzdrževanje cest ter drugih prometnih površin, kar prinaša dodatno odgovornost in izzive za podjetje. Vodja vzdrževanja javnih površin, Tjaša Oderlap, poudarja, da dejavnost obsega širok nabor nalog, vključno z rednim vzdrževanjem prometnih površin, bankin, odvodnjavanja, vzdrževanja in čiščenja brežin, cestnih naprav, prometne signalizacije ter vegetacije. Poleg tega bodo skrbeli za zagotavljanje preglednosti javnih površin, čiščenje cest in drugih prometnih površin, redno vzdrževanje cestnih objektov, sanacijo cest in drugih javnih površin po neurjih in močnejših nalivih ter izvajanje zimske službe.

»Prevzem te dejavnosti vsekakor pomeni novo mero odgovornosti, hkrati pa je za nas priznanje občine, ki nam je zaupala to delo, a tudi velik izziv, ki ga bomo z našo ekipo sprejeli odgovorno,« je dejala Oderlapova. Podjetje bo pri tem delu uporabljalo sodobno tehnologijo in usposobljene kadre, da bosta zagotovljeni varnost in kakovost opravljenih del.

Nova dejavnost je razdeljena na letno in zimsko vzdrževanje cest

Letno vzdrževanje vključuje rutinska opravila, kot so košnja trave, čiščenje propustov, krpanje vozišča idr., periodična dela, kot so preventivne preplastitve, manjše obnove vozišč ter posebna dela, na primer ob naravnih nesrečah.
»V zimskem obdobju, med 15. novembrom in 15. marcem, izvajamo zimsko službo, ki obsega preprečevanje in odpravljanje poledice, pluženje in čiščenje površin za pešce. Naše naloge v zimskem času vključujejo tudi odvoz snega, saj želimo zagotoviti varnost in nemoten prehod pešcev ter vozil,« dodaja Oderlapova.
Pri elementarnih nesrečah bodo kot izvajalec rednega vzdrževanja odgovorni za hitro odpravljanje vzrokov, ki ogrožajo promet, ali, če to ni mogoče, za pravilno označevanje in zaščito območja s predpisano prometno signalizacijo. Tjaša Oderlap izpostavlja pomembnost cestnih zapor, bodisi interventnih bodisi načrtovanih, ter zagotavljanje dežurne službe, ki bo občanom in občankam na voljo v vseh okoliščinah.

Priprave na prvo sneženje

Napoved prvega snega vedno prinaša nekaj skrbi, a pri KP Velenje verjamejo, da je strah odveč, in se trudijo, da jih ne bi presenetil. Zimsko vzdrževanje cest bo sicer podjetje prevzelo konec novembra, do takrat pa bo za prevoznost skrbelo dosedanje podjetje.
Tjaša Oderlap pojasnjuje, da so priprave v polnem teku: »Z našimi sodelavci smo že oblikovali ekipo, ki bo skrbela za prevoznost cest v zimskih mesecih. Urejamo deponije soli in peska, pregledujemo trase zimskega vzdrževanja ter se trudimo za morebitne izboljšave. Trenutno smo v procesu nakupa treh traktorjev s priključki in dveh poltovornih vozil, ki bodo opremljena za zimsko vzdrževanje. Verjamem, da bomo skupaj s terenskimi ekipami uspešni, saj si želimo, da bi bili občani z našim delom zadovoljni,« je še dodala Oderlapova.

Kdaj se začne pluženje?

»Pogosto vprašanje, ki se poraja ob prvem sneženju, je, kdaj morajo ekipe dejansko na teren. Pravilnik o rednem vzdrževanju cest določa, da je prevoznost cest, ki jih bomo vzdrževali, zagotovljena, če višina snega ob normalnem sneženju ne presega 15 cm. Poleg tega bo podjetje zagotavljalo dežurno službo, ki bo pripravljena intervenirati ob poslabšanju razmer.«
Prizadevajo si, da bi večino del opravljali z lastnimi ekipami in opremo, vendar bodo v zimski sezoni vključeni tudi izkušeni lokalni kooperanti. »Glede na sezonsko naravo dela nakup obsežnejše strojne opreme za zimsko vzdrževanje ni smiseln. Zato bomo sodelovali z lokalnimi kooperanti, ki dobro poznajo ceste in vremenske razmere v našem okolju,« pojasnjuje Oderlapova.

Priprave na prevzem nalog

Za potrebe vzdrževanja cest bo komunalno podjetje zaposlilo 14 novih oseb, ki bodo skrbele za več kot 220 km občinskih cest, skoraj 40 km pločnikov in nekaj manj kot 20 km kolesarskih poti. Kljub temu pa bodo nekatere stroje, ki jih že imajo za druge dejavnosti, uporabili tudi za vzdrževanje cest, kar bo pripomoglo k prihrankom.
»Pripravljamo se tudi na skladiščenje soli, peska in drugih materialov, kot so prometni znaki in hladne asfaltne mase. V obstoječih prostorih smo uredili tudi delavnico za novozaposlene. Za zagotovitev kakovosti dela bomo uporabljali programsko opremo, ki bo omogočala vpogled v planiranje in izvedbo del tako nam kot tudi naročniku,« dodaja Oderlapova.
Pomemben vidik uspešnega delovanja je tudi dobro sodelovanje z naročnikom, MO Velenje, in trenutnim izvajalcem, ki predaja določena dela. »Naš cilj je podaljšati življenjsko dobo cest z rednim vzdrževanjem in tako zmanjšati potrebe po večjih investicijah v prihodnosti,«  zaključuje Tjaša Oderlap.