Otroci so ob rojstvu nepopisan list

Teden otroka
mzpm

Teden otroka med 7. in 13. oktobrom – Vse se je spremenilo, ostaja pa dejstvo, da moramo otroku pustiti biti otrok

Velenje, 10. oktobra – Že 70 let v Sloveniji v začetku oktobra zaznamujemo teden otroka. Letos ta potekla od 7. do 13. oktobra. Vsako leto ima temo in tudi poslanico. Letošnja tema je Otrok – nepopisan list. Šole, vrtci, muzeji in kulturne ustanove v tem tednu v svoje dejavnosti vključujejo tudi tovrstne vsebine, tako tudi v Šaleški dolini.

Kot je povedala sekretarka MZPM Velenje Bojana Špegel, se v tem tednu sprašujemo, ali lahko najdemo vzporednice med otroštvom nekoč in danes. Kakšni so način življenja, vzgoja, tehnologija? »Vse se je spremenilo, vendar ostaja še vedno dejstvo, da moramo otroku pustiti biti otrok. Ko se rodijo, so nepopisan list, potem pa jih zaznamuje marsikaj. Od tega, v kakšni družini odraščajo, ali imajo vse ali živijo v pomanjkanju, do tega, kako jih oblikujejo šola, prijatelji, nenazadnje tudi sodobna tehnologija, ki močno posega v življenje otrok. Včasih zaradi tega zmanjka časa za igro, za druženje, in ne glede na čas se morda premalo zavedamo, da otroci potrebujejo ljubezen, varnost, igro, druženje in tudi priložnost za razvoj svojih talentov,« je povedala Špeglova.

Kam je izginilo »znanje« za igro?

Žal je v sodobnem času to vse prevečkrat povezano z denarjem in s tem, da vsi starši talentov ne morejo nadgrajevati, ker tega enostavno finančno ne zmorejo. Nič pa ne stane, da otroke pustimo biti otroci. Zakaj se otroci danes ne znajo več igrati?
Bojana Špegel: »Ne samo to, da so starši vedno bolj zaščitniški, otroci so dejansko zelo pozno samostojni, da jih lahko sploh pustijo same doma. Še pred desetletji, v mojem otroštvu, smo bili že po prvem, drugem razredu osnovne šole sami doma, danes tudi razvojni strokovnjaki ugotavljajo, da do 10. ali 11. leta otroci težko ostajajo sami, ker enostavno še niso na takšni stopnji, da bi to lahko varno počeli.«
Sekretarka MZPM, ki ima veliko izkušenj pri delu z otroki in sliši veliko družinskih zgodb, ocenjuje, da predvsem zapiranje v stanovanja ter uporaba računalnikov in telefonov vzame veliko časa. Poleg tega so danes delovna mesta in službe drugačne, kot so bile pred časom. Starši so dolgo v službi, mnogi delajo še potem. Otroci imajo veliko obveznosti, tudi po pouku, veliko nalog in verjetno kdaj tudi zmanjka tega časa.

»Predvsem pa se mi zdi, da se vse prepogosto v zadnjih letih dogaja, da družinsko življenje vodijo otroci, da se starši ne odločajo več, kaj bodo skupaj počeli, kam bodo šli, ampak da to določajo otroci. To ni dobro tudi zato, ker mnogi bežijo v virtualni svet in si sploh ne želijo druženja v živo. A otrok se najbolj oblikuje v družini, zato bi morale družine narediti več za to, da bi bili družinski člani več skupaj doma, v naravi, da bi se družili in pogovarjali.«

Otroci premalo spijo

Na zadnji seji šoštanjskega občinskega sveta je ravnateljica osnovne šole Majda Puc Završnik opozorila, da otrokom primanjkuje spanja, da ob telefonih in računalnikih bedijo pozno v noč. Na to opozarja tudi Bojana Špegel, ki to problematiko zaznava tudi kot svetovalka TOM telefona.
»Tudi mi imamo tovrstne izkušnje. Tudi zato v našo šolo za starše, ki jo vsako leto pripravljamo od novembra do maja, vedno povabimo tudi strokovnjake za virtualni svet in tiste, ki zdravijo prekomerno zasvojene, ker so to zelo aktualne teme. Poleg tega se mnogi premalo zavedajo, koliko nasilja je pravzaprav v virtualnem svetu in kako najstniki trpijo, ker včasih ne upajo povedati ne staršem ne prijateljem, kaj se jim dogaja.«

Strokovnjaki menijo, da otrok do 12. leta starosti naj ne bi imel svojega telefona, vsekakor pa bi morali starši imeti nadzor nad tem, kaj se ponoči dogaja v sobah njihovih otrok. »Telefoni ne sodijo v spalnice, ne staršev in ne otrok. Pameten nasvet je, da zvečer vsi odložijo telefone v prostor, v katerem nihče ne spi. Če bi to upoštevalo več staršev, se ne bi dogajalo, da imamo vedno več res zasvojenih s telefoni in z računalniki.

Poleg tega se starši premalo zavedajo tudi, kako močno to vpliva na kognitivni razvoj možganov, ki se razvijajo do petindvajsetega leta. Če že zelo zgodaj otroke prepustimo impulzom iz virtualnega sveta, morda tudi zato, da se starši spočijejo, da imajo mir, se jim bo to čez nekaj let maščevalo, ker bodo imeli vedno več težav z otrokom, ko bo odraščal in ko bo najstnik,« še opozori Bojana Špegel.