Oddajni center Plešivec deluje 60 let

Oddajnik na Uršlji gori
Naš čas

Ostaja pomemben del medijskega povezovanja – Manjše težave rešujejo daljinsko, ob resnejših izpadih je še vedno potrebno fizično posredovanje tehnikov na terenu

Uršlja gora, 19. septembra – Na Uršlji gori je potekalo praznovanje 60. obletnice oddajnega centra Plešivec, ki igra ključno vlogo pri prenašanju nacionalnih, regionalnih in zasebnih radijskih ter televizijskih programov. Center že od leta 1964 zagotavlja nemoteno delovanje zgrajenih naprav, sprva s stalno prisotnostjo posadke. Ob tej obletnici so se udeleženci, kljub slabemu vremenu, spominjali  preteklih obeležij, od 40. do 50. obletnice, ter se veselili dosežkov centra.

Digitalizacija zahteva tudi nov način dela

Kot je pojasnil vodja oddajnega centra Plešivec Roman Matko, so se skozi leta zgodile številne spremembe – od tehnoloških posodobitev do izboljšanja dostopnosti, saj je bila sprva do objekta možna le pot z volovsko vprego, kasneje z žičnico, zdaj pa vodi na Uršljo goro tudi cesta.

»Center ostaja pomemben del medijskega povezovanja v regiji, kar ob jubileju še posebej poudarjamo. Razmere za delovanje pa so se skozi leta bistveno spremenile. Do leta 2012 je bila prisotnost stalne posadke nujna in zato sta bila vedno prisotna dva dežurna tehnika, ki sta nadzorovala delovanje objektov 24 ur na dan, 365 dni v letu. V primeru izpada signala so morali nemudoma posredovati in rešiti težavo.

Po letu 2012 pa je prišlo do velikih sprememb. Avtomatizirana tehnologija je omogočila daljinski nadzor in upravljanje. Posledično smo prisotnost posadke postopoma opuščali. Kljub temu popolna avtomatizacija ni mogoča, saj nekatere naloge še vedno zahtevajo fizično prisotnost, na primer redno vzdrževanje objekta, košnja trave, pregled strehe in druge nujne preglede,« izpostavi Matko in doda, da se ob manjših težavah  zadeve večinoma rešujejo daljinsko, vendar pa resnejši izpadi, na primer udar strele, še vedno zahtevajo fizično posredovanje tehnikov na terenu. Tako ostaja kombinacija avtomatizacije in človeške prisotnosti ključna za nemoteno delovanje oddajnega centra.

Zgodovina centra sega v leto 1959

Prve oddajne naprave na Plešivcu so bile improvizirano nameščene v kletnih prostorih, brez stalne posadke, ki je prišla šele jeseni 1963. S tem se je število izpadov bistveno zmanjšalo, prav tako se je z zamenjavo starejših naprav z novejšimi izboljšala kakovost sprejema. Leta 1977 so zaradi večjih prostorskih potreb zgradili nov, 60 metrov visok cevast stolp, ki je bil prvi te vrste v Sloveniji.

Poleg oddajanja nacionalnih, regionalnih in zasebnih programov center danes uporabljajo številni drugi, med njimi Telekom, ELES, reševalne službe, policija in radioamaterji. Bojan Debelak iz koroškega radiokluba Franjo Malgaj se spominja teh pomembnih sprememb. »Prvi koraki segajo v leto 1959, ko so radioamaterji na Ravnah organizirali prireditev in se v zimskih razmerah podali na Uršljo goro, kjer so postavili sprejemno in oddajno anteno. V globokem snegu so uspešno prenašali avstrijski program do Raven na Koroškem, kar je vzbudilo zanimanje tudi pri RTV Ljubljana. Leta 1960 so na Plešivcu strokovnjaki izvedli meritve in hitro ugotovili, da je lokacija odlična za oddajanje. Elektrifikacija je bila zaključena leta 1962, dve leti kasneje pa je oddajnik začel obratovati. Radioamaterji so od vsega začetka sodelovali pri vzpostavitvi sistema in ohranjajo tesno povezavo z oddajnim centrom.«  Posebej ponosni so radioamaterji na svoj repetitor, ki je bil prvi v Jugoslaviji in je služil kot zgled tudi avstrijskim kolegom.