Društva z igrami in zabavo povezala kraj

Tilnova sončna pot v Šentilju
Naš čas

V Šentilju pri Velenju obeležili krajevni in farni praznik – Odprli Tilnovo sončno pot

Krajevna skupnost Šentilj je na prelomu novega šolskega leta obeležila farni in krajevni praznik. Šentilj se namreč imenuje po Sv. Ilju (Tilnu), ki goduje 1. septembra. Cerkev v Šentilju je ena izmed 18 cerkva, ki so mu posvečene po vsej državi. Dogodkov, ki so prebujeni kraj še bolj povezali, je bilo letos kar 17.

Tilnova sončna pot

Lepo nedeljo, kot domačini rečejo temu prazniku, je z mašo in procesijo začel novi župnik v Velenjski župniji, Silvo Šinkovec. Po pogostitvi in druženju s predstavniki Turistične zveze Velenje, RTZ Saška in prijateljskih društev in pod okriljem pastoralnega sveta je Turistično društvo (TD) Šentilj ponosno odprlo Tilnovo sončno pot. Učna pot je edinstvena, oblikovana v obliki sončka, in bo popotnike popeljala skozi najlepše kotičke Šentilja. Podobo dečka Tilna je zasnovala umetnica in predsednica Kulturno-prosvetnega društva (KPD) Šentilj Adrijana Ježovnik, predsednica TD Šentilj Poldka Čas pa je o poti dejala: »V centru Šentilja smo postavili ličen kozolec, ki na eni strani prikazuje sonce z žarki do posameznih točk. Na drugi strani pa so izrisane poti do 16 točk, v posebni škatli bodo na voljo tudi zloženke z informacijami in opisi vseh poti.«

Na odprtju je velenjski podžupan Janez Melanšek poudaril, da je prav, da se tudi v okolici mesta trudijo povabiti obiskovalce v kraj in jim pokazati krajevne zanimivosti, in še, da se bo tudi pri nadaljnjih pogovorih trudil za promocijo Šentilja in nove učne poti.
Predsednik KS Šentilj Jure Sovinek je ob dogodku dejal: »Medtem ko smo lani na pobudo KS in nato v sodelovanju s KPD Šentilj in drugimi društvi obudili in izpeljali Šentiljske igre, je letos organizacijo iger v celoti prevzel KPD. Vesel sem, da smo se v KS tako lahko posvetili krajevni novosti: simpatični in poučni Tilnovi učni poti, ki je zaradi precej razpotegnjene lege Šentilja oblikovana v več poti, ne le v eno krožno pot.«

Zabavne šentiljske igre

Šentiljske igre, ki jih je zagnala leta 1995 takratna predsednica KPD Šentilj Tanja Krajnc Voh, letos pa jih je z možem, ponosnim gasilcem, Silvom Vohom in tremi otroki držala v tajnosti do dogodka, so poskrbele za iskrico v očeh vseh generacij. Po prazničnem prihodu tekmovalnih ekip s traktorji ob zvokih harmonike je igre odprl krajan in mladi atletski up Filip Dominkovič. 7 ekip, 6 šaljivih športno-gasilskih iger, pogostitve in dobra volja so dali pečat letošnjim poletnim počitnicam. Prenosni pokal, delo umetnika iz Lokovice, je na koncu domov odnesla ekipa Ložnice, letošnja novost iger pa je bila tudi zabavna tombola pod taktirko Draga Kolarja.

To pa še zdaleč ni bilo vse: pestra paleta različnih dogodkov – športnih, zabavnih, kulturnih – je tudi letos poskrbela za druženje, zabavo in odmik od vsakodnevnih skrbi. Šentilj je  eden izmed redkih malih krajev, v katerem je aktivno tako veliko število različnih društev.

Kraj po novem krasijo tudi mlada drevesa; pred podružnično šolo in Domom krajanov je zasajenih 5 dreves (lipi, javora in gaber). Zastavice in okrasitev kraja se do leta obsorej poslavljajo, drevesa pa bodo, morda že v prihodnjem letu, krajanom nudila senco.
Dogodke ob krajevnem prazniku sta tudi letos sofinancirali KS Šentilj in MO Velenje.